Un informe destaca que el confinament més dur, iniciat fa prop d'un any, ha tingut un impacte emocional «sever» en infants i adolescents vulnerables. L'informe l'ha elaborat un grup de recerca de la UB per a la Diputació de Barcelona i la FEDAIA, la plataforma que agrupa les entitats que treballen amb infants, joves i famílies en risc d'exclusió o desamparament.

El treball, que es va fer durant els mesos de confinament total, mostra que, en una escala de 0 a 7, el grau de suport que necessitaven les famílies en el terreny emocional estava en un 6,29. En els entorns amb més vulnerabilitat social i econòmica, s'ha detectat un augment de les afectacions en la salut mental, sobretot de les famílies monomarentals.

Segons l'estudi, un 55% de les llars més afectades per l'impacte de la covid-19 eren mares soles amb els seus fills. També les famílies nombroses han patit més l'impacte, en un 39%.

L'estabilitat mental

Una altra conclusió a la qual han arribat els serveis que atenen aquestes famílies és que l'estabilitat mental de les persones progenitores afecta directament la salut mental dels nens al seu càrrec.

A més, alerten també que hi pot haver hagut casos de violència intrafamiliar, sobretot de gènere, que s'haurien silenciat per l'aïllament del confinament.

Els equips que vetllen per la salut de la infància més petita alerten que la pèrdua del contacte presencial entre aquests i els tutors institucionals, escola o salut, els ha situat en una situació «de més risc».