Pluges torrencials afecten avui diverses poblacions de les Terres de l'Ebre i han provocat inundacions i talls de carretera. Alhora, prop de 7.000 usuaris estan sense llum a les Terres de l'Ebre aquest dimecres a la tarda a causa de les intenses pluges que han caigut a la zona, segons ha informat Protecció Civil. A Alcanar, un dels municipis que ha rebut de manera més forta l'impacte de les tempestes, hi ha 250 usuaris sense corrent després que hagi caigut la línia elèctrica en el punt on creua la N-340. Una trentena d'operaris d'Endesa treballen a la zona per resoldre les diverses incidències que afecten aquesta part del territori català.

Per ara, deixen fins a 216 litres per metre quadrat a Alcanar, 77,7 en mitja hora i 4 en un sol minut. També s'han registrat 105 litres als Alfacs, 51 en 30 minuts i 4,4 en un minut. Encara al Montsià, també destaquen els 58 litres acumulats a Amposta, els 33 d'Ulldecona i els 29,7 de l'Illa de Buda. Al Baix Ebre també ha plogut força, amb 26,6 litres a l'Aldea i 26,5 al Parc Natural dels Ports. La circulació per l'AP-7, que s'havia tallat en sentit Tarragona, ha quedat restablerta. Es mantenen tallades l'N-340 i la TP-2218, així com el servei ferroviari.

Les fortes pluges han obligat als cossos policials i d'emergència a dur a terme diverses actuacions de salvament. Per una banda, els Mossos d'Esquadra han rescatat dues persones i dos gossos que havien quedat atrapats en un vehicle a l'AP-7. Els agents han nedat fins al cotxe per poder-los treure. Alguns usuaris han compartit per les xarxes socials la força amb què l'aigua baixava pel carrer.

El cos policial ha activat, a més dels agents disponibles al Montsià i al Baix Ebre, indicatius de Seguretat Ciutadana d'altres comarques i de les unitats de Muntanya, Subsòl, Aquàtica, Marítima i Mitjans aeris per les intenses pluges. Protecció Civil ha rebut avisos per rescatar vehicles i no descarta que hi puguin haver persones atrapades. Així, ha demanat a través de les xarxes socials que la ciutadania del Baix Ebre i el Montsià eviti els desplaçaments i no baixi a pàrquings ni soterranis.

Fins a les 17h els Bombers han rebut 358 avisos relacionats amb aquest episodi meteorològic, dels quals 258 a Alcanar. El 25% han estat per rescatar persones "en situació de risc". En concret, els Bombers han atès uns 90 avisos per per persones atrapades per la pluja. Ha estat la "prioritat número 1" per al cos d'emergències, que, entre d'altres, ha evacuat una vuitantena de persones al càmping els Alfacs. També s'ha demanat ajuda a Salvament Marítim, tenint en compte que "en minuts ha caigut aigua per tots els barrancs" des de la Serra de Montsià fins al mar. Per exemple, els helicòpters han fet tres rescats de persones en situació crítica, i n'hi ha hagut diversos de persones que no es podien moure a causa de l'aigua o de vehicles immobilitzats principalment a la carretera N-340.

A Ulldecona, a les basses de Montsià, s'ha rescatat 9 persones de masies, 3 de les quals han hagut de ser ateses per hipotèrmia i han estat traslladades a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Les altres 6 han estat reallotjades per familiars. També s'ha inundat l'entrada d'un polígon industrial, però els mateixos treballadors han pogut resoldre la incidència.

A més a petició de l'Ajuntament d'Alcanar, la Creu Roja ha acollit 20 persones al pavelló municipal a conseqüència de les pluges. Té capacitat per a 50. A causa del tall ferroviari, quatre trens han quedat aturats. Renfe hablitarà dos autocars per fer el transport alternatiu per carretera fins a Vinarós de 210 persones afectades pel tall.

Els Bombers mantenen el dispositiu d'emergències

Els Bombers de la Generalitat confien que el temporal de pluja que ha assolat dimecres al matí i migdia principalment la localitat d'Alcanar i que ha causat greus inundacions no es torni a repetir en les properes hores, però mantenen el dispositiu d'emergències fins dijous al matí per si de cas. Així ho ha explicat l'inspector de Bombers i cap de la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, en una compareixença davant dels mitjans a les vuit del vespre a Alcanar. Expósito preveu que fins a les sis de la matinada es puguin acumular entre 30 i 40 litres de pluja per metre quadrat, xifra molt allunyada dels més de 200 d'aquest matí, però s'ha decidit mantenir actiu el dispositiu d'emergències per si de cas.