Ahir va fer dues setmanes des que el papa Francesc va acceptar la renúncia del bisbe de Solsona, Xavier Novell, aleshores per «raons personals». Tot i això, diumenge Regió7, del mateix grup editorial que Diari de Girona, va poder confirmar que la renúncia de Novell està motivada, com a mínim en part, per una relació amorosa amb la psicòloga Sílvia Caballol. Membres de l’Església de la Catalunya Central demanen a Xavier Novell que sigui conseqüent amb la seva decisió i que demani la secularització, a més de lamentar que, dues setmanes després de l’anunci, encara no hagi donat cap tipus d’explicació als fidels de la seva diòcesi.

«Si decideix fer aquest canvi en la seva vida, el pas coherent és que demani la secularització», assegura un dels membres del bisbat de Solsona, en aquest cas el rector de Bagà, Gaspar Comellas. El capellà explica que encara està paint i intentant entendre la renúncia del bisbe Novell, i afegeix que el que el va sorprendre va ser el fet que volgués deixar de ser bisbe, més enllà dels motius que l’hagin pogut portar a prendre la decisió.

També es va sorprendre el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, Josep Maria Besora, que afirma que a dia d’avui «no ens ha arribat res més que el comunicat del dia de la renúncia». Besora no vol entrar en si els motius de la renúncia són veritat o no ho són, però diu que «m’hauria agradat que se’ns hagués donat alguna explicació» i afegeix que «respecto la seva decisió però no la comparteixo».

Un altre capellà del bisbat de Solsona, el rector de Cardona Carles Pubill, es mostra convençut que Novell hauria de demanar la secularització i també «fer una nota demanant disculpes a la gent», acció que Pubill considera que s’hauria d’haver fet des del principi. També es mostra dolgut l’arxiver de la diòcesi de Solsona, Ramon Viladés. «Jo no me l’esperava per res la seva renúncia, i el que m’estranya i m’ha sabut greu és que encara no ens hagi dit res», assegura el capellà, que afegeix que «és evident que hauria de demanar la secularització».

Tot i que ja s’ha confirmat la relació amorosa de Xavier Novell, que de moment només ha renunciat a continuar exercint com a bisbe de Solsona però no a les seves obligacions pastorals, amb la psicòloga i escriptora de novel·les eròtiques Sílvia Caballol, l’ara bisbe emèrit continua sense donar cap explicació oficial de la seva renúncia, fet que obre la porta a la possibilitat que hi hagi altres motivacions.

És d’aquest parer la monja argentina establerta a Manresa des de fa més de 30 anys Sor Lucía Caram, que apunta que, si Novell no hagués demanat la renúncia, el Vaticà tard o d’hora li hagués demanat que fes un pas al costat. «Jo crec que era de preveure que tard o d’hora li demanessin que fes un pas al costat. No pel tema de la seva relació amb una dona, sinó per les teràpies de conversió d’homosexuals amb les quals estava vinculat i que molestaven molt l’Església i el papa Francesc». Sor Lucía fa referència a les teràpies que s’han dut a terme, per exemple, a Alcalá de Henares i que tenen la finalitat de «reconvertir gais». Sor Lucía Caram apunta que nois que han participat en aquestes teràpies s’haurien intentat suïcidar i que Novell havia donat suport a aquest tipus de reunions.

Un home «inestable»

«El titular fàcil és ‘el bisbe independentista a qui van cridar l’atenció’ o ‘el bisbe renuncia perquè s’ha enamorat d’una dona’, però jo crec que no és el motiu. Simplement és una cadena de despropòsits que l’han portat fins a aquesta situació», assegura Caram. En aquest sentit, la monja destaca que Novell era una persona que podia canviar de posicionament d’un dia per l’altre i diu que «era un home molt estrident i molt inestable». «Espero equivocar-me, però crec que és un capítol més de la seva trajectòria», sentencia Sor Lucía, que relaciona la inestabilitat de Novell amb la seva sortida assegurant que «si una persona està mínimament equilibrada intenta fer les coses d’una manera més suau».

Un sector crític en l’entorn eclesiàstic de Solsona era l’Associació d’Amics de Mossèn Huguet. El seu president, Ramon Segués, critica «l’opacitat i la poca transparència amb què l’Església pren decisions» i apunta que el fet que Novell decidís gestionar la seva renúncia d’aquesta manera «l’únic que ha generat és un riu de rumors i conjectures».