Les autoritats espanyoles representades per l’advocacia de l’Estat van manifestar al Tribunal General de Justícia de la Unió Europea «expressament» que les euroordres cursades contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de fugits que havien estat escollits eurodiputats «estaven suspeses», segons es reflecteix en l’acte del passat 30 de juliol en el qual el tribunal europeu va descartar mantenir de manera cautelar la immunitat que els havia aixecat el Parlament Europeu. El problema és que l’únic que pot suspendre o retirar una euroordre és el magistrat que la va dictar i en aquest cas el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena mai el va fer.

Això és el que va propiciar l’arrest de l’expresident català, perquè en arribar amb avió a Sardenya el seu nom va fer saltar l’alerta de l’ordre en curs. La detenció no es va comunicar fins a aquest divendres al Tribunal Suprem.

La resolució afirma al punt 55 que «les autoritats espanyoles van manifestar expressament que aquesta sol·licitud demanava la suspensió de les ordres de detenció nacionals dictades contra els demandants i comportava la suspensió de qualsevol procediment d’execució d’una ordre de detenció europea que pogués haver-se iniciat. També van afirmar que cap tribunal de la Unió Europea podia executar les ordres de detenció europees en litigi fins que el Tribunal de Justícia es pronunciés». No obstant això, concloïa amb l’advertiment que si era arrestat, es tornessin a dirigir al tribunal. Preguntada sobre aquest tema, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va manifestar que el que ha de fer ara el Govern és «respectar les decisions judicials, els procediments i els temps».