El jutjat d’instrucció 14 de Barcelona ha imputat per presumpta corrupció set càrrecs dels Bombers de la Generalitat, després de trobar indicis de factures inflades i de pagaments de comissions del 2% en el servei de manteniment dels vehicles del cos. Segons va informar ahir La Vanguardia, el responsable de l’empresa contractista a Catalunya, la sevillana Iturri, Eduardo José Díaz, també ha estat imputat en aquest cas.

La jutgessa ha citat a declarar divendres que ve al que va ser director general de Prevenció i Extinció d’Incendis fins al mes de juny passat, Manel Pardo, i el seu successor, Joan Delort, que va ser cap de la Policia Municipal de Girona entre 1986 i 1997.

La mateixa informació apunta que s’han trobat factures duplicades i fins i tot triplicades de reparacions que mai no es van realitzar en camions d’extinció d’incendis.

El cap del servei tècnic de Bombers va advertir a l’abril que el contracte de l’empresa Grupo Iturri ja no tenia saldo després de compensar el primer trimestre la desviació pressupostada de l’exercici anterior, que va tancar amb un deute d’una mica més d’1,7 milions.

Aquesta situació va forçar una reunió d’urgència a la conselleria d’Interior amb una advocada del departament durant la qual Manel Pardo va defensar la seva gestió i va assegurar que el contracte estava «històricament mal dimensionat a nivell econòmic», i per això el deute s’acumulava cada any.

Durant la trobada, Pardo va utilitzar un document en què va anotar «+2 %» alhora que deia en veu alta «aquestes són les factures més el 2 %», i davant de les explicacions que se li van demanar, va afegir: «no ens podem queixar perquè abans la xifra a pagar era més gran».

El llavors conseller, Miquel Sàmper, va encarregar una informació reservada a la secretària general del departament, Elisabet Abad, i després de llegir l’informe realitzat el va enviar a la Fiscalia.

La jutgessa Miriam de Rosa va dirigir una investigació secreta, va autoritzar intervencions telefòniques i va rebre diversos atestats dels Mossos en què apareixien indicis de delictes.

L’aixecament del secret, a finals de desembre, va coincidir amb la decisió d’Interior de destituir l’intendent cap de la comissaria i la investigació dels Mossos, Toni Rodríguez, i la sortida del cap de la unitat d’anticorrupció i autor dels atestats, el subinspector Juan Manuel Lazo.

L’empresa Iturri, que s’ha vist implicada en altres causes per corrupció a altres comunitats però ha negat que hagi facturat feines que no s’hagin fet, va prestar el servei durant l’última dècada després d’oferir millors condicions econòmiques, si bé les xifres han mostrat una despesa total que gairebé dobla el pressupost inicial.

Interior admet «disfuncions»

Per part seva, Interior va defensar que no hi ha «cap indici» que alts càrrecs dels Bombers s’hagin beneficiat econòmicament dels contractes del cos que investiga la justícia, però va admetre «episodis d’insuficiència de crèdit» per «disfuncions» en els processos de licitació.