Diari de Girona

Diari de Girona

Dues mutacions més d’òmicron reactiven l’alerta internacional

Els casos relacionats amb aquestes variants de la covid es multipliquen ràpidament a diversos països

Ara com ara, la immensa majoria de casos de covid-19 que es detecten al món estan relacionats amb alguna de les versions de la variant òmicron, una mutació del coronavirus que va començar el novembre de l’any passat i que, en pocs mesos, ha esdevingut el virus amb la propagació més ràpida de la història. Igual que va passar amb les anteriors variants, òmicron també ha mutat. Ha desenvolupat subvariants. I ha continuat expandint-se a través de les versions més contagioses. En aquests moments, el món està pendent del rumb que prenen dos subvariants d’òmicron; BA.4 i BA.5, unes versions que s’estan expandint ràpidament en diversos punts del globus i que, segons adverteixen les autoritats sanitàries, podrien provocar un nou repunt en els contagis.

Origen de les mutacions

Tant BA.1 com BA.2 es van detectar per primera vegada a Sud-àfrica entre gener i febrer de 2022. Les anàlisis genètiques d’aquestes variants apunten que, en tots dos casos, el coronavirus incorpora una sèrie de mutacions addicionals. D’una banda, segons apunten estudis de laboratori, la mutació L452R podria fer que el virus sigui més contagiós i, per altra, la mutació F486V podria ajudar el virus a «evadir parcialment la nostra resposta immune».

En els darrers mesos, diversos països han detectat un creixement ràpid d’aquestes variants. A Sud-àfrica, el primer país en detectar-les, els casos de BA.4 i BA.5 van passar de ser residuals a representar més del 30% dels nous contagis en menys de tres mesos. Als Estats Units, a principis de maig aquestes variants gairebé no suposaven un 1% dels casos i ara, segons els últims reports, ja suposen més del 13% dels positius detectats. Segons els darrers balanços disponibles, aquestes subvariants d’òmicron ja s’han expandit per més d’una vintena de països. A Espanya s’han identificat diverses desenes de casos. Catalunya també ha detectat els primers casos d’afectats per aquestes subvariants.

De moment, segons apunten diversos estudis preliminars, tot apunta que BA.4 i BA.5 no provoquen casos més greus que la resta de mutacions del coronavirus. De fet, en la mateixa línia que òmicron, els contagiats amb aquestes subvariants semblen desenvolupar símptomes lleus (o quadres asimptomàtics, sobretot en el cas dels vacunats). Els símptomes més freqüents detectats fins ara són mal de coll, congestió nasal, tos seca i dolor muscular. És a dir, en la mateixa línia que òmicron. Encara no està clar quin rumb prendran les dues subvariants. És a dir, si es convertiran en residuals o si, per contra, podrien guanyar terreny a les altres.

Compartir l'article

stats