Coneix el misteri de les rajoles eròtiques en ponts de la Catalunya Central

Tècnics inspectors d'infraestructures troben en ponts i viaductes del Bages i Berguedà imatges i rodolins sobre penis i pits

Jordi Morros

«Passejant pel Llobregat, sempre acabo ben trempat». La frase en forma de rodolí, apareix al costat d’una rajola que sembla pintada artesanalment i en la qual hi ha motius eròticscom penis i un pit.

Són rajoles misterioses que han aparegut a ponts i viaductes del Bages i el Berguedà. Totes amb els esmentats motius eròtics. Una expressió, sembla, artística i anònima. Ningú no firma la peça. També n’hi ha a Manresa, així com al llarg de l'eix del Llobregat, entre el Bages i el Berguedà.

Es veuen noves, i algunes d’elles instal·lades recentment, han explicat a Regió7 , diari del mateix grup editorial de Diari de Girona, tècnics que han estat fent treballs de topografia a l’entorn de ponts i viaductes i a qui la troballa els hi ha cridat l’atenció.

N’hi ha a Manresa, al pont de Sant Francesc per ser més concrets, però també a ponts de la carretera C-16, i a carreteres com la que uneix Guardiola de Berguedà, Saldes i Gòsol, o Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet. També a la que va de Gironella a Prats de Lluçanès, i a la de Manresa a la població de Sant Salvador de Guardiola.

Fora del Bages i el Berguedà, els topògrafs que han fet treballs en aquestes estructures no n’han trobat malgrat que el seu treball fa que hagin de recórrer totes les comarques de Barcelona.

El misteri de les rajoles eròtiques en ponts de la Catalunya Central

El misteri de les rajoles eròtiques en ponts de la Catalunya Central / SEBASTIÁN PULIDO / ARXIU PARTICULAR

Rajoles artesanals

Són rajoles que semblen fetes i també pintades artesanalment. Totes són diferents, però els motius, com es pot apreciar a les fotos, sempre són els mateixos. Penis, testicles i pits. L’estil també és molt semblant en totes elles.

En algunes ocasions van acompanyades de frases escrites també sobre les rajoles i amb una cal·ligrafia característica. Es tracta d’expressions, igualment, amb un punt eròtic.

En cap cas no estan signades. Tan sols hi ha una data, i no sempre. Curiosament és en números romans. Les més recents són d’aquest mateix any, el 2023, i en aquest cas es troben bàsicament a ponts i viaductes de la comarca del Berguedà. Això faria suposar que l’autor o autors les van començar a instal·lar l’any passat al Bages i que han anat pujant en direcció nord seguint l’eix del Llobregat i les carreteres del seu entorn fins a punts com Gòsol.

Segons els topògrafs consultats, les rajoles no fan cap mal, estructuralment parlant, als pont i viaductes on han quedat instal·lades. Però sí que crida l’atenció que tot i que n’hi ha que són fàcilment visibles, en altres casos són a llocs de difícil accés on cal saber prèviament com s’hi pot arribar perquè no és fàcil. No hi ha camins per fer-hi cap directament a peu sinó que cal passar per punts pràcticament intransitables on no hi acostuma a passar ningú. En aquests casos l’autor o autors han optat per la discreció.

El misteri de les rajoles eròtiques en ponts de la Catalunya Central

El misteri de les rajoles eròtiques en ponts de la Catalunya Central / SEBASTIÁN PULIDO / ARXIU PARTICULAR

Escales i ciment

En altres per col·locar les rajoles en qüestió s’han hagut d’ajudar d’una escala, i també han hagut de dur ciment per fixar el totxo il·lustrat a la paret. En el cas de la rajola del pont de Sant Francesc, és a la vista de tothom qui hi passi. Només cal fixar-s’hi i prestar atenció a un element de color groguenc que hi ha sota una de les voltes de la construcció. En altres casos no és a la vista, sinó a punts on cal arribar-hi expressament.

L’autor o autors s’han pres temps i han posat imaginació per escampar el seu segell i el seu missatge en forma de rajola, i de misteri humit.