Antonio Garrigues Walker, presitgiós jurista i economista, no té la recepta per sortir de la crisi -com no la té ningú actualment, per més que surtin "ignorants a la televisió donant solucions"-, però creu que a l'Estat espanyol hi hauria d'haver un gran pacte entre el PP i el PSOE -una mica a l'estil dels Pactes de la Moncloa signats durant la Transició- per superar el mal moment econòmic. Els dards -si se'ls pot anomenar així- van anar dirigits sobretot al partit de l'oposició, ja que "si la crisi és tan profunda com sosté sobretot el PP, s'hauran de posar d'acord per afrontar-la d'una manera conjunta". Per a Garrigues, independentment que els dos grans partits tinguin diferències en altres temes, "en el tema econòmic hauran de fer alguna cosa similar als Pactes de la Moncloa".

Antonio Garrigues Walker, el gran jurista i el company d'aventura de Miquel Roca en la fracassada Operació Reformista que ha passat a la història com Operació Roca, va estar ahir al fòrum Tribuna de Girona, amb una conferència de títol molt ben trobat pels temps que corren: "Sobre el futuro económico". Sigui pel prestigi del ponent, sigui perquè el tema preocupa, i molt, l'auditori Narcís de Carreras de La Caixa va quedar petit, i es van haver d'habilitar fileres de seients fora de la sala perquè tothom pogués seguir la conferència.

Moderat optimisme

Pel que fa a la situació econòmica internacional, Antonio Garrigues es va mostrar ponderadament optimista, i va aventurar que si es compleixen tres condicionants bàsics, la crisi podria durar no més d'un any. Quins són aquests condicionants? En primer lloc, que el pla de socors engegat als EUA sigui efectiu -ell creu que sí-, que es combinaria amb l'estabilitat que a partir de novembre donarà el fet que hi hagi nou president i nou equip; en segon, que l'eix asiàtic, i sobretot el Japó, no es col·lapsi, cosa en la que també confia Garrigues; i en tercer lloc, que Europa comenci a creure's que cal una unió europea més operativa i més efectiva. És aquí, però, on Garrigues perd l'optimisme.