El grup de CiU de Roses considera que la construcció de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) per part de la Generalitat que comportaria construir un miler de nous habitatges s'ha d'estudiar donada la greu situació de crisi i la sobreoferta actual d'habitatges al municipi. Per CiU, cal valorar la nova situació i, a més, proposa estudiar la compra de finques actualment a la venda per ser reconvertides a oferta pública.

L'ARE de Roses, segons han informat els convergents, estaria situada entre el camí de les Arenes i la Zona Esportiva Municipal, però s'ha tramitat "fora del context municipal rosinc" sense donar informació al municipi i, per tant, diuen desconèixer molts detalls. A la zona en qüestió, el Pla General vigent de Roses hi preveu construir 700 habitatges i amb les cessions de terrenys per a vials, zones verdes i equipaments equivalents al 50% del sòl urbanitzat. Abans de les darreres eleccions quan CiU estava al govern municipal havia encarregat la redacció del Pla Parcial que fa un any i mig estava a punt de portar-se a aprovació i preveia uns 300 habitatges protegits. Ara es preveu que a l'àrea s'hi desenvolupi l'ARE.

Els convergents han manifestat que volen deixar clar, en primer lloc, que no demanen que s'aturi la tramitació sinó que es presentin estudis que avalin la necessitat de crear -la. Perquè, segons CiU, el que s'ha de tenir clar és que les previsions de fa tres o quatre anys ara són "qüestionables". El grup constata que en aquest moment hi ha "un estoc important d'habitatges de recent construcció i de segona mà que no tenen sortida i igualment queda dins del sòl urbà una important quantitat de parcel·les o solars que es podrien edificar de forma immediata. Si a això s'hi afegeixen la difícil situació financera que ha portat que es redueixi la concessió de crèdits i, per tant, redueixi la compra; la destrucció de llocs de treball i les dificultats econòmiques de moltes famílies, el mercat és diferent, diuen CiU.

Davant dels canvis, consideren que l'equip de govern (PSC, PP, ICV, Gir) hauria de requerir als departaments de la Generalitat implicats en el projecte de l'ARE que elabori "nous estudis que corroborin la necessitat de mantenir la creació d'una nova urbanització". A més com a proposta, els convergents plantegen que des del Departament de Medi Ambient i Habitatge es podria fer un estudi "de solars i finques susceptibles de ser comprades i construïdes, com a alternativa a l'ampliació del sòl urbanitzat en pro d'una política real de sostenibilitat social i ambiental". També demanen estudiar si hi ha suficients serveis per poder atendre l'increment de població que es podria produir si s'omplissin els nous habitatges.

Els convergents plantejaran les seves propostes a l'equip de govern a través d'una moció que esperen es pugui debatre en el ple ordinari que se celebrarà demà al vespre.