La plaça Major de Banyoles va ser escenari ahir al migdia d'un fet excepcional, tant per l'assistència de públic com pel context de la celebració i l'originalitat de la idea. El Foment de la Sardana de la població va commemorar durant tot l'any el Centenari del naixement del mestre Manel S. Puigferrer, i ahir en feia la cloenda. Després de fer pública una convocatòria per formar una cobla virtual, per aquesta celebració, van reunir 57 instrumentistes: 7 flabiols, 13 tibles, 14 tenores, 4 trompetes, 2 trombons, 11 fiscorns i 6 contrabaixos que van dedicar el programa a peces dels dos germans Saderra-Puigferrer, ja que a més es commemorava els 125 anys del naixement de Josep Saderra, germà gran de Puigferrer.

La cobla estava formada per músics bàsicament jubilats. Tots tenien una raó per ser-hi, l'amistat amb Foment o amb Puigferrer, i retre homenatge a un músic entrenyable, desaparegut el 2002. La més jove de totes era una instrumentista de flabiol, Aurora Bizantini, d'11 anys, de la Catalunya Nord. Sobre l'empostissat figures històriques del món coblístic, Joan Mulí i Velio Campsolines que, com Puifgerrer, són tortellanencs, Josep Riumalló, Lluís Turet, dos excomponents de la Bisbal; el contrabaxista Josep Joli, el trompeta Jordi Comte i un llarg etcètera. També hi era present la tenorista Montserrat Esteve, a qui el mestre va dedicar el 1991 la sardana Sincerament, qui es va desplaçar expresament des de Tiana.

La peça Et recordarem sempre, escrita pel mestre el 1958, va cloure l'audició, i va ser ballada de germanor, en una única rotllana que envoltava la plaça Major. La filla del mestre, Magda, també formava part de la rotllana, flanquejada pels presidents dels Foments de Banyoles i Ceret.

Josep Cassú va dirigir la cobla Flama de Farners a l'estrena de la primer sardana global de la història. Es tracta d'una peça que han escrit per a l'ocasió 10 compositors, tots ells premiats en les diferents edicions del certamen musical Ceret-Banyoles que convoquen els Foments del Pla de l'Estany i la Catalunya Nord. La composició d'aquest peça ha estat un fet curiós ja que cada compositor ha escrit una tirada de la sardana.