Aquesta setmana la revista científica més prestigiosa en el camp de la radiologia ha publicat un estudi dirigit pels doctors de la Clínica Girona Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló sobre la detecció del càncer de pròstata a través de la ressonància magnètica. Aquesta tècnica és pionera a l'estat espanyol i s'utilitza actualment en molts centres d'Europa i els EUA.

Què significa per vostès que la revista nord-americana Radiology hagi publicat el seu estudi?

Des d'un punt de vista científic, la revista Radiology és un referent per a tots els radiòlegs, possiblement la més destacada en aquest terreny. Per nosaltres és una fita molt difícil, ja que són pocs els que aconsegueixen la publicació dels seus treballs, i això en certa manera ens fa sentir valorats.

En què consisteix aquest estudi exactament?

Amb aquest estudi hem volgut demostrar una nova tècnica que permet obtenir imatges i informació metabòlica del càncer de pròstata a partir de la ressonància magnètica, amb l'objectiu de focalitzar la malaltia i detectar-la en una forma més precoç.

Quines novetats presenta aquesta tècnica respecte les anteriors?

Principalment, que és més eficaç. De fet, abans no hi havia cap tècnica en concret, i la pròstata es detectava amb biòpsia "a cegues", sovint innecesàries i molestes per al pacient. Aquest nou estudi estalvia aquests passos i, a més, permet detectar el càncer en fases anteriors. És com fer una "mamografia" de la pròstata.

S'aplica a molts centres aquesta metodologia?

Nosaltres mateixos fa temps que l'apliquem. Vam començar a treballar en aquest estudi l'any 2002 i, des de la seva posada en marxa, ha funcionat en tots els pacients seleccionats. L'únic inconvenient és que aquesta metodologia és molt cara de dur a terme i de mantenir. Això és el que impedeix que molts centres puguin comptar amb aquesta tècnica.

Tenen pensat algun altre projecte d'investigació amb la ressonància magnètica per detectar altres malalties?

Sí, estem treballant en diversos projectes. A banda de progressar en la detecció de càncers de pròstata, estem intentant millorar la imatge mol·lecular que ens permet localitzar el tumor. El nostre objectiu és el de millorar la detecció del càncer, aconseguir un canvi important en el maneig d'aquesta malaltia, que sigui més còmoda per al pacient pel fet que aquest no s'hagi de sotmetre a tantes biòpsies.