Des que l'any 2006 es va engegar la llei del medicament, qualsevol actuació que facin les infermeres i que comporti la prescripció de fàrmacs ha passat de ser una al·legalitat a directament una il·legalitat. Això deixa fora de la llei pràctiques clíniques més que habituals, com ara l'ús de medicaments en les cures, l'administració de fàrmacs contra el dolor, els canvis de dosis, o la prescripció de vacunes als infants sense passar abans per una indicació mèdica individualitzada. En el cas de la nova grip, les infermeres asseguren que no és estrany que elles mateixes hagin de decidir, quan arriba un pacient, si posar-li la vacuna perquè és d'un grup de risc, si indicar-li un medicament o si cal remetre'l al metge. "Això xoca amb la llei del medicament, i la responsabilitat civil o penal, si no hi ha cap volant mèdic, és només de la infermera que fa el que per llei no pot fer", va explicar ahir a Girona Máximo González, president del Consell General d'Infermeria d'Espanya, confiat que abans de finals d'any el Congrés aprovi una modificació de la llei del 2006, que sí que donarà una cobertura jurídica més ajustada a la realitat de la pràctica infermera.

La situació, doncs, no és nova, però en el cas de la grip A preocupa més que mai les infermeres per les incerteses que s'han generat entorn a la malaltia. Per exemple, què passaria si una infermera decideix que s'ha de posar la vacuna a una embarassada perquè és del grup de risc i després la dona perd el fill, sense saber si això ha estat causa o no de la vacuna? Aquesta és una de les preguntes que va plantejar ahir González a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Va ser en una roda de premsa amb motiu de les jornades In09, que organitza fins avui el Col·legi Oficial d'Infermeres de la demarcació, i centrades en la protecció jurídica d'aquests professionals.

Tant González, com la presidenta del col·legi gironí, Carme Puigvert, com la degana del consell de col·legis infermers de Catalunya, Mariona Creus, van concretar que al territori català hi ha hagut casos en què la infermera ha demanat al gerent del centre on treballa que li comuniqui per escrit que té l'obligació legal de fer prescripcions o decidir i aquest no ho ha fet. Davant d'aquest i altres casos, "els col·legis d'infermers vam acordar que si hi havia un sol cas de criminalització per la nova grip a Espanya en paralitzaríem la vacunació. També vam acordar amb el fiscal general de l'Estat que, si hi havia una demanda criminal, la fiscalia no ens acusaria mai. Però sí que ho pot fer el demandant", va detallar González.

Amb tot, la queixa dels infermers per la seva desprotecció jurídica va arribar ahir en un moment en què les cambres espanyoles estan a punt d'aprovar la modificació de la llei del medicament, que ha de legalitzar la prescripció de la infermera en alguns supòsits, i que les comunitats autònomes hauran d'acabar de desenvolupar per decret. Això pal·liarà la inseguretat jurídica i el "neguit" en què es troben els infermers des de fa més de tres anys.

Experts per a les reclamacions

La professió infermera viurà en un termini de sis mesos una altra novetat. Segons van explicar González i Puigvert, la nova legislació obliga a crear a cada col·legi una oficina d'atenció al pacient en què malalts i familiars podran presentar les seves reclamacions i queixes cap a les infermeres. Les valorarà un comitè d'experts format per professionals de la justícia, la sanitat i la docència, així com per representants dels pacients mateixos, que podrà arribar a decidir inhabilitar un professional, o obligar-lo a formar-se millor. Si el pacient no en queda satisfet evidentment podrà recórrer als jutjats.