Els empleats de la neteja viària de Blanes no dónen per segur que l'empresa del consell comarcal, Nora SA, subrogui tota la plantilla -fixa i temporal- quan s'encarregui de realitzar el servei que ara té en concessió Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Per aquesta raó, l'assessor d'UGT, Eusebio Arellano, explica que els escombriaires iniciaràn una vaga indefinida l'u de febrer si durant el proper ple no s'aconsegueix un compromís escrit per part del govern (CiU, PDB, PP) segons el qual no es produiran acomiadaments.

A més, el govern haurà d'afegir una clàusula a l'actual conveni col·lectiu dels escombiraires que els permeti "escollir o bé els 45 dies per any treballat o bé mantenir el lloc de treball" si són acomiadats de forma improcedent.

Temor a la pèrdua de llocs

El temor a la possible pèrdua de llocs de treball es deu, tal i com explica l'assessor sindical, a que "consta que l'Ajuntament compta amb una plantilla fixa de 52 treballadors" per a la nova empresa de gestió de residus quan, en l'actualitat, hi ha més de 30 empleats eventuals a banda de la cinquantena d'escombriaires fixes. Tenint en compte que Nora SA entregarà al consistori quatre milions d'euros que serviran per eixugar el deute de l'ajuntament amb FCC -les últimes dades el xifren en 9,6 milions- Arellano veu factible la supressió de llocs de treball doncs, al seu entendre, "els quatre milions seran a costa de retallar plantilla".

Davant aquesta situació, diversos treballadors van demanar ahir la mediació de l'autoritat laboral en aquest assumpte per aconseguir que el govern garanteixi les demandes d'aquest col·lectiu. "No tenim ànim d'anar a la vaga i per això ens esperem al proper ple per veure si l'ajuntament ratifica els acords que s'hauran de prendre amb l'autoritat laboral", sentencia Arelllano.

El regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo (PP), indica que els treballadors no han de preocupar-se pel futur de la seva situació doncs "el sistema de funcionament de la nova empres serà el mateix que hi ha ara". És més, Lillo apunta que es produiran "millores substancials com el reforçament de la recollida de mobles i iglús necessitant més treballadors" que en l'actual servei. No obstant, ha apuntat que els empleats eventuals es contracten quan hi ha un excés de feina que no pot complir-se amb la plantilla fixa i admet que no és una figura que s'ha de consolidar "per tota la vida" si no hi ha treball per donar-los-hi.

L'edil manifesta que el govern està ultimant l'aspecte administratiu de la futura empresa que gestionarà el servei a Blanes i que, una vegada enllestit, es posarà en contacte amb els empleats de la neteja per parlar del futur de la seva situació que passa per la "subrogació".