Sis minuts de rellotge. Això és el que va durar ahir el ple ordinari de la Diputació de Girona. D'aquests, els sis primers punts eren de caire informatiu, com ara comunicar les activitats del president, ratificar resolucions i acceptar la delegació de diversos ajuntaments. També hi havia cinc punts relacionats amb carreteres, l'adhesió a l'Eurodistricte de l'espai català fronterer i un conveni de col·laboració amb la xarxa d'agents locals d'igualtat. Els dos darrers punts eren per a mocions d'urgència i torn obert de paraula: no n'hi va haver cap. De fet, els diputats ni tan sols van haver de votar, ja que tots els punts van ser aprovats per assentiment. Això sí, els diputats que no tenen dedicació exclusiva van cobrar 793,66 euros per assistir en aquesta sessió.

En total, la suma percebuda per aquests diputats ascendeix a més d'11.0000 euros. A la resta, l'assistència al ple els va amb el sou: des dels 70.000 euros anuals que cobren els tres vicepresidents amb dedicació exclusiva fins als 60.000 anuals que perceben els cinc diputats de l'equip de govern (PSC i ERC) que també es dediquen exclusivament a l'ens provincial. A l'oposició (CiU) hi ha tres diputats que tenen una dedicació exclusiva per la qual reben 47.000 euros anuals, i un altre que té una dedicació del 90%, i per tant cobra 42.300 euros. Finalment, el president de l'ens, Enric Vilert, cobra 98.000 euros l'any per dedicar unes vuit hores diàries de feina a l'ens provincial.

La legislació obliga la Diputació a celebrar un ple al mes, encara que, com en aquest cas, no hi hagi qüestions gaire importants a debatre. De fet, el ple de gener ja acostuma a ser un dels més "fluixos" de l'any, ja que al desembre es van aprovar els pressupostos i ara s'ha de tornar a endegar l'engranatge. A això se li suma el fet que, en la sessió d'ahir, no hi va haver cap debat, ja que tots els grups estaven d'acord, i l'oposició no va formular cap prec ni cap pregunta. Tampoc hi va haver cap partit que presentés mocions.

Fonts de l'organisme expliquen que aquesta falta de debat al ple es deu al fet que les qüestions s'han debatut primer a les comissions informatives i que és allà on s'ha produït el debat polític. Les comissions informatives se celebren els dimarts i dijous entre les sessions plenàries, i llavors hi ha la junta de portaveus, on es debaten els temes que aniran a ple. En aquests organismes, hi ha la presència de l'oposició. A més, però, l'equip de govern participa en el consell de presidència i la junta de govern, un altre important òrgan de decisió: el passat desembre, va aprovar al voltant d'un centenar de punts.