El fiscal té ara l'última paraula. Les cinc educadores de la llar d'infants municipal de Sant Gregori denunciades per suposats maltractaments van declarar ahir davant la jutgessa que encapçala la investigació del cas. Les cinc dones -l'exdirectora, que va dimitir arran que es fes pública una denúncia interposada per altres educadores del centre, i quatre professionals més- van negar les acusacions que es detallen a la denúncia i van asegurar que als nens se'ls tracta "amb estima". Això sí, dues d'elles van admetre comportaments com ara passar el jersei dels nens pel respatller de la cadira per immobilitzar-los, segons va poder saber aquest diari. Ara, per saber si la causa tira endavant, caldrà esperar que el fiscal decideixi si percep o no indicis d'un delicte contra la integritat moral de les persones. S'espera que ho faci en una setmana.

Les cinc imputades -tècnicament continuen essent-ho però segons un dels advocats defensors, Benet Salellas, es tracta tan sols d'una formalitat ja que el fiscal és el garant últim del benestar dels menors- van declarar durant tres hores llargues durant les quals van negar les acusacions que es desgranen a la denúncia. S'hi recullen abusos com ara no donar aigua als nens, insultar-los o ridiculitzar-los, no canviar-los els bolquers durant dues hores perquè aprenguessin a no fer-se pipí o obligar-los a menjar si no dinaven en tres quarts d'hora. Dos dels advocats defensors, Salellas i Manel Mir, van explicar que tant les educadores com l'exdirectora van negar "rotundament" els fets denunciats. "La jutgessa els ha anat preguntant cadascun dels fets continguts a la denúncia, i elles els han negat de manera pràcticament íntegra", va declarar Salellas. En el mateix sentit es va pronunciar la cinquena imputada, representada per l'advocat Gaspar Delso. Els lletrats van assegurar que la denúncia ve arran de les diferències entre les educadores i van mostrar-se segurs que la causa s'arxivarà.

Això sí; dues de les dones van admetre alguns comportaments que s'assemblen als que, amb anterioritat a la denúncia, ja havien fet irritar alguns pares que porten la mainada als Escarlets. Pares del centre van explicar a aquest diari que s'havien queixat perquè la mainada sortia al pati sense jaqueta a ple desembre. Aquesta queixa va ser confirmada per l'Ajuntament de Sant Gregori. Ara, dues de les educadores admeten que els nens que es movien massa se'ls retenia immobilitzant-los amb el seu mateix jersei regirat per darrere el respatller de la cadira.

Respostes a les acusacions

Les educadores van explicar que cada nen disposa d'un got a la seva aula "i poden beure aigua sempre que volen" o bé que "al menjador, a part de respectar-se les indicacions dels pares pel que fa a la dieta, si un nen no vol menjar no se l'obliga". Salellas també va indicar que, durant les declaracions, es va entrar a detallar com funciona la llar d'infants "per ubicar" i exemplificar davant la jutgessa que, per exemple, no s'hi practiquen càstics, o com funciona el racó de pensar. Per la seva banda Manel Mir va destacar que les imputades "han dit que els tractaven amb estima i, a més a més, també s'ha de tenir en compte que mai cap professora ha rebut queixes dels pares". Aquest darrer extrem, però, és posat en qüestió en una carta emesa per l'AMPA d'Els Escarlets en què es detalla que les primeres queixes oficials sobre el funcionament del centre es remunten al novembre.