El Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han posat en marxa la segona fase del Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre. Aquest pla d'actuació s'ha presentat per tal que els deu municipis on s'ha detectat el mosquit tigre el puguin combatre amb efectivitat.

Entre altres coses la mesura preveu incidir encara més en la sensibilització de la població, especialment en la de segones residències. També es faran una sèrie d'accions de control a l'espai públic i als possibles focus del mosquit que es trobin, s'hi actuarà amb productes larvicides. Entre els principals punts de risc hi ha alguns embornals que tendeixen a acumular aigua propiciant la presència de larves. Tots ells estan identificats i cartografiats en el mapa de risc que s'ha elaborat de cada municipi.

Per aquest motiu, el Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter han posat en marxa un mapa de risc dels embornals per cadascun dels 10 municipis afectats, classificant-los de més o menys perillosos. En aquest sentit, recomanen als ajuntaments que tractin preventivament els embornals de risc aplicant periòdicament productes per matar les larves del mosquit. Aquest mapa facilita enormement la feina perquè permet estalviar temps i recursos ja que defineix les zones de l'espai públic on cal l'actuació i aquelles on no és necessari aplicar el producte.

Pel que fa al tema dels espais privats, les dues organitzacions que han posat en marxa el nou pla d'acció subratllen que és molt important la informació i sensibilització de la població. Per aquest motiu, han instat els ajuntaments a organitzar xerrades informatives i aprofitar personal i suports d'informació municipals per anar explicant com s'ha de prevenir la propagació del mosquit a tots els ciutadans.