Una bona referència per calibrar l'estat de l'actual context econòmic són les dades d'activitat dels serveis socials municipals. Són un mirall on es reflecteixen les necessitats dels veïns d'una comarca. Al Consell Comarcal del Gironès, on es troba el Consorci de Benestar ?Gironès-Salt, aquesta activitat durant el primer semestre de 2010 ha estat frenètica. Només durant el primer semestre de 2010, s'han atès les mateixes persones que durant tot el 2009.

Amb aquestes dades a la mà, la presidenta del Consell del Gironès, Cristina Alsina, estima que es doblaran les atencions realitzades pel consorci. Per exemple, en els serveis d'atenció primària l'any passat es van atendre 16.669 consultes o intervencions, mentre que durant aquest últim mig any se n'hi han fet 24.309. Les funcions d'aquest servei són diverses. Es ?realitzen tasques d'informació, orientació i assessorament, es tramita i es fa el seguiment d'ajuts públics, o també es fa una tasca d'atenció individual i familiar on s'escolta i ajuda les persones a solucionar els seus problemes amb els seus propis recursos. No obstant això, també hi ha altres activitats com la detecció de situacions de risc social d'infants, gent gran, dones, etc.

Aquesta activitat va comportar durant l'any passat la redacció de 8.610 expedients. Una xifra ja superada durant aquest 2010, on ja se'n porten 10.912.

Una altra de les activitats que ha experimentat un augment significatiu són els equips d'atenció a la dependència. Durant el 2009, es van fer 1.325 Programes Individualitzats d'Atenció (PIA) pels 2.034 fets fins ara. Alsina va comentar que aquestes dades signifiquen un assoliment del 90%, davant el 78% que es va aconseguir durant el 2009.

Pel que fa als serveis telemàtics, per exemple, a persones grans, durant l'any passat es van instal·lar 350 aparells, mentre que aquest any, de moment, ja se n'han posat 211.

Finalment, pel que fa als PIRMI (Programa interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció de Catalunya), el Consorci de ?Benestar del Gironès-Salt en va gestionar durant l'any passat un total de 176. En canvi d'aquests, durant aquest últim mig any, ja se n'han fet 485. Gairebé el triple que durant tot el 2009.

La presidenta del Consell ?Comarcal va apuntar que a ?l'augment de demanda s'hi ha de sumar també "un increment de tècnics" que treballen a les dependències del consorci. "No estem desbordats", va indicar. És més, va afegir, que com "més necessitats, més serveis tindrem".

Una de les explicacions d'aquest significatiu augment està -va precisar Alsina- en el desplegament de la llei de serveis socials i la llei de la dependència que permetrà aconseguir "donar un servei més universal". En aquest sentit, la presidenta va agrair l'esforç econòmic dels Ajuntaments en polítiques socials, ja que "les arques ja són les que eren fa uns anys".