El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha descartat sancionar els propietaris de boscos que no els netegin. En una entrevista, el conseller ha dit que aquestes persones són minoria i no representen un perill. Baltasar ha explicat que l'objectiu és establir "grans línies de futur" i treballar conjuntament amb els forestals, que sí tenen cura dels boscos. "Això és l'important, i el secundari és que hi hagi alguns que no compleixin", ha declarat.

El conseller ha assegurat que els tallafocs i camins forestals que van quedar afectats per les nevades del 8 de març ja estaven nets a principis de juliol. Tot i això, ha afirmat que caldran dos anys més de feina per tenir els boscos nets.

El conseller Baltasar ha apostat pel foment de mesures que permetin tenir els boscos en unes condicions òptimes per fer front al risc d'incendis. Ha dit que la majoria de zones boscoses de Catalunya estan sota aquest paraigües, ja que el número de propietaris de boscos que no col·laboren amb la Generalitat o que no es fan càrrec dels seus terrenys "no és rellevant". Tot i això, el conseller s'ha mostrat conscient que mai es podrà controlar el cent per cent del terreny.

Coordinació

Tot i aquest "minifundisme" que no té cura dels boscos, Baltasar ha recordat que les infraestructures de defensa es fan al marge de qui sigui el propietari. Ha explicat que s'intenta fer en coordinació amb aquests, però, si no s'aconsegueix, preval la protecció dels boscos i les persones.

De moment, en el que va de temporada estiuenca no s'ha produït cap gran incendi. El conseller ha assegurat que aquest estiu conviuen els factors positius d'haver tingut una primavera molt plujosa, que ha fet que els arbres i les plantes estiguin bastant humides, i els negatius, provocats per les nevades del mes de març, que van afectar unes 12.000 hectàrees. "S'ha fet molta feina, però molta més queda pendent", ha declarat.

Baltasar ha dit que els boscos catalans "no són rendibles" des de fa 50 anys i ha apostat per trobar "solucions imaginatives" a l'ús de la fusta que s'extreu dels boscos, com les plantes de biomassa.

Ha reconegut que hi ha ciutadans contraris a aquestes instal·lacions, però a aquests els ha dit que pensin si és millor que els boscos estiguin bruts i hi hagi risc d'incendi o que hi hagi generació d'energia. Ha afegit que aquestes plantes no provoquen problemes de contaminació.

Pressupostos

Pel que fa al futur, el conseller ha explicat que els pressupostos hauran de tenir en compte la nova situació dels boscos catalans després de les nevades i ha apostat per donar "un nou pas endavant". "Això serà dur perquè estem en època de retallades, segur, però aquesta ha de ser una prioritat del país que jo evidentment defensaré amb tota la força", ha afirmat.