El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, es va alinear ahir al costat de Ryanair en les peticions que fa la companyia irlandesa, reclamant a Aena que abaixi les taxes de l'aeroport de Girona i a la Generalitat que pagui el que demana l'aerolínia. Tot sigui per aconseguir que Ryanair continuï portant turistes a les comarques de Girona. Escudero va fer aquestes manifestacions en la celebració del Dia Mundial del Turisme al castell de Biart (a Masarac), on també va assegurar que en el darrer any, digui el que digui l'Institut Nacional d'Estadística, els hotels de la Costa Brava han perdut un milió de pernoctacions.

El màxim representant dels hotelers gironins es va dirigir als assistents al tradicional acte anual tot recordant que Ryanair ha convertit l'aeroport en una "entrada de turistes importantíssima", i ressaltant que amb la implantació de l'aerolínia a Barcelona, almenys ara se sabrà segur que els turistes que arribin a l'aeroport de Girona ho faran per realitzar turisme a les comarques gironines.

No deixa de causar certa sorpresa que Escudero, que fa escassament un mes va acusar Ryanair de "prendre el pèl" a totes les institucions gironines i de mirar únicament pel seu propi benefici, dugués a terme ahir una defensa tan aferrissada de la companyia. El mateix Escudero que reclamava aleshores que es revisessin els convenis que Ryanair havia signat amb les insitucions gironines i catalanes, demanava ahir públicament que tothom es plegués a les peticions de la companyia irlandesa de baix cost. Segons va dir ahir el presient dels hotelers, la tasca que està fent Ryanair "és un argument de pes per demanar a les administracions que facin la seva contribució a la companyia perquè aquesta mantingui les seves rutes, el nombre de vols i el seu volum de passatgers".

I no només això, sinó que fent seves les peticions de l'aerolínia, afegia Escudero que "Aena ha de rebaixar els costos [de les taxes de l'aeroport gironí] i la Generalitat pagar els 12 milions que Ryanair demana". Segons els càlculs d'Escudero, aquesta xifra representa únicament "poc més de dos euros per cada passatger que després gasta a casa nostra".

En defnitiva, va concloure, "l'aposta per Alguaire, a Lleida, hi ha de ser, però l'èxit de Girona no pot posar-se en risc".

Pèrdua de pernoctacions

A banda d'això, Escudero va posar en qüestió les xifres d'ocupació hotelera que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística i va assegurar que la Costa Brava ha perdut en el darrer exercici fins a un milió de pernoctacions "encara que l'INE s'entesti a desmentir-ho o maquillar-ho". Segons el representant dels hotelers gironins, l'INE "no ho està fent bé" a l'hora de recollir i donar a conèixer les xifres, i dóna una visió optiomista de la situació que no és la real i que "perjudica molt" el sector hoteler.

La temporada que ja finalitza ha deixat un pobre balanç, si hem de fer cas del que va assegurar Antoni Escudero: "Ha sigut un estiu dur, de turistes contractant els serveis mínims dels hotels i menjant qualsevol cosa a la platja. La contenció de la despesa ha fet caure els ingressos en picat sobretot a restaurants i terrasses d'estiu". I això tenint en compte que, segons va ressaltar també, "ens hem ajustat en els preus i hem hagut de retallar plantilles, com tothom, però tot i així els comptes d'explotació han tret fum. Hem estat el sector que ha estrenat l'augment de l'IVA i la majoria l'hem assumit retallant el nostre marge". Per acabar el balanç de la temporada, Escudero va fer una crítica no gaire vetllada a les administracions: "Què més se'ns pot demanar quan tenim la sensació que som l'ASE dels cops?"

Una conselleria de Turisme

Amb relació a les properes eleccions autonòmiques, l'hoteler va manifestar que "cada partit voldrà explicar-nos les seves propostes, però nosaltres ho tenim clar: volem una conselleria de Turisme, un dèficit que arrosseguem de fa anys". Segons el representant de la patronal d'hostaleria gironina, "una conselleria exclusiva per al sector ens permetria centralitzar la política turística de manera més ordenada i amb criteris unificats fomentant la promoció directa o instant als altres departaments a fer accions de millora que ens beneficien".

Respecte al ja extint Centenari de la Costa Brava, no va ocultar certa decepció, si bé va fer autocrítica per dir que "hi ha hagut encerts i errors i d'aquests errors ens n'hem de responsabilitzar tots". Va demanar a cadascú dels presents que reflexionés sobre què havia fet per aquest Centenari.