El Bulli es troba situat dins el Parc Natural de Cap de Creus, però el pla especial i el conveni signat permetrà que s'ampliï fins a un 50% per convertir-se en El Bulli Foundation el 2014, ja que es consideraria que té un interès patrimonial, cultural i que serveix per promocionar el mateix cap de Creus. Així ho va constatar ahir l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (PSC), després de la presentació per part de Ferran Adrià del projecte a Roses i de conèixer que una entitat de la comarca, Iaeden, ha demanat informació sobre aquesta qüestió. El cuiner Ferran Adrià va explicar: "Nosaltres farem el que ens deixin fer, però seria una llàstima que això no acabi sent un icona". Així doncs, va fer una crida perquè la comarca es faci seu el projecte.

Inicialment creia que l'ampliació de les instal·lacions dins un espai protegit podia ser un escull, tenint en compte que està situat en un Parc Natural, però hi ha un conveni entre les dues parts que estableix la implicació d'El Bulli dins el Parc i, per la seva difusió, permetria ajustar-se al que regula el pla especial. Segons va explicar l'alcaldessa, el pla permet que es construeixi fins al 20%, però es pot arribar fins al 50% sempre que el projecte "s'ho valgui" perquè es considera que té un interès nacional. Ferran Adrià va constatar que faran el que se'ls permeti, però treballen en un projecte que s'integri al seu entorn, cent per cent sostenible. Adrià va qualificar el conjunt de la iniciativa d'"estrany i nou". "Arquitectura de les partícules", deia Enric Ruiz-Geli, l'arquitecte, que crearà un conjunt sostenible que generi energia i no emeti CO2. Tal com van explicar durant la presentació a Madrid Fusión, serà únic al món. L'edifici anirà lligat a un projecte vinculat a la gastronomia des del món creatiu, "un espai de llibertat per crear". Hi haurà un arxiu, un lloc per idear, una sala de projeccions i un espai per a l'intercanvi d'experiències.