El seu nomenament -ve del sector privat- demostra que el turisme és massa important per deixar-lo en mans dels polítics?

Nooo, això no ho diria mai. Hi ha polítics molt bons. Si bé és cert que quan algú arriba del sector privat ho fa amb uns criteris... diferents. I tens un coneixement del sector, que sempre ajuda.

Acaba de començar. Però ja sap quin serà el cavall de batalla els propers mesos?

Intentaré aconseguir més agilitat en l'administració. I una questió prioritària per a mi és el contacte amb el sector privat. Aquest serà l'eix del meu treball, en la mesura de les meves possibilitats.

Res de "tot per al poble però sense el poble"?

Tinc present que la meva tasca és al cap i a la fi de servei públic. Els membres de l'administració estem al servei dels ciutadans, i per fer una tasca eficaç necessitem el sector privat. És ell qui en definitiva executa totes les accions.

Com afectaran les retallades pressupòstàries del govern a la promoció turística?

Afectaran segur. Ara bé, una situació pressupostària complexa ens obliga també a treure un major rendiment dels recursos, a fer les coses d'una manera diferent, a buscar el màxim retorn de la inversió. O sigui, hem de veure com treure major rendiment de la despesa que tindrem en promoció. Com? Arribant a acords amb qui sigui necessari per rendabilitzar les nostres accions.

Concretant: hi haurà menys assistència a fires, salons, etc.?

De vegades aquestes situacions obliguen a revisar exactament totes les accions que es fan i veure realment la seva eficàcia. I si una no en té prou, se n'ha de prescindir.

Es refereix a que la crisi facilitarà eliminar tot allò superflu?

Aquí és on hem d'anar. I de la mà dels empresaris. No té sentit fer promoció a llocs sense tenir-los en compte. Ni sense tenir en compte altres temes que dificulten el retorn de la inversió. Per exemple, està bé fer promoció a la Xina, però s'ha de resoldre el problema dels visats.

Les fires de turisme són prescindibles per obsoletes?

La despesa per fires ja s'ha acotat, perquè hem vist que actualment hi ha millors eines de promoció. Som una destinació turística de primer ordre i hem de ser-hi presents, però qui ha comparat a Fitur l'estand de Catalunya amb el d'altres comunitats, haurà vist que no fem focs artificials.

És partidària que cada destinaciò catalana faci promoció diferenciada?

Tinc clar que la destinació turística és Catalunya, amb les seves singularitats. Ara bé, això és un tema del que estic disposada parlar. El que vull és que tothom estigui satisfet i es consideri ben representat.

Acceptaria també que Catalunya estés dins de l'estand comú d'Espanya, en fires especialment cares i llunyanes?

En aquests moments hem d'utilitzar tots els recursos possibles per fer promoció. Sense cap prejudici, mentre puguem presentar la nostra realitat com a país.

Recalca la cooperació amb el sector privat. Però no ha de posar també més diners l'empresariat que es beneficia de la promoció?

L'ideal és que hi hagi una bona col·laboració estratègica, però també econòmica. Ara bé, no vull condicionar la veu que ha de tenir el sector privat, a la seva aportació económica. En aquest sentit li asseguro que hi haurà canvis. Com podríem anar nosaltres sols, sense el sector privat? No té cap sentit.

Fins ara hi hagut prou comunicació administració-empresaris?

Els empresaris sempre volen més, l'hi asseguro perquè jo he estat a la seva banda. Jo vull parlar amb tots els seus representants, i els demanaré que em facin un llistat de prioritats. A vegades la comunicació no funciona per culpa del sector privat, perquè van a l'administració amb 14 reclamacions en lloc de amb les tres importants i assegurar el tret. A mi que em diguin les tres prioritats i em comprometo a treballar-hi. Però si cada sector me'n du 14, i m'hi comprometo, els estic enganyant.

L'Agència Catalana de Turisme s'ha mostrat insuficient?

L'Agència s'encarrega de la promoció de Catalunya, però és que el turisme és més que la promoció. Per això es crearà també una Mesa del Turisme, que ajudi a redactar conjuntament un pla estratègic.

És partidària de revisar el decret d'allotjaments turístics, que no sarisfà ni al sector dels càmpings ni al dels apartaments?

Totalment partidària de la seva revisió. Ja hi he començat a treballar. Sembla lògic que els apartaments haurien d'estar tots dins del decret d'establiments d'allotjament turístic, no té sentit que es creï una modalitat d'habitatge d'ús turístic dins de la llei d'habitatge

Una altra queixa dels empresaris turístics és l'excés de legislació, o al menys l'excés de departaments dels que depenen.

Hem de revisar la normativa. Hem d'intentar que no sigui una càrrega desproporcionada per a les empreses, especialment les petites. Ja hem començat a analitzar tota la normativa que els afecta per veure què en podem eliminar. La normativa és important, però no pot posar fre a la competitivitat, ha de ser racional.

I d'implantar una taxa turística, en seria partidària?

És un tema molt sensible, i en aquests moments no està a la nostra agenda. Hi ha altres prioritats. Pel moment està descartat.

Algunes veus diuen que la llei del tabac ens restarà turisme.

Va perjudicar a Nova York? Una destinació com Catalunya està per sobre del tema del tabac.

Ja disposa de previsions per a aquesta temporada?

Estem en un context més favorable del que esperava. L'any 2010 malgrat les seves dificultats indicava un canvi de tendència i ja ens trobem en una línia de creixement, encara que sigui moderat. Els nostres principals mercats emissors s'estan recuperant econòmicament, i això ens afectarà positivament. I comptem també amb el turisme de proximitat. O sigui que per a aquest any sóc optimista.

Què li sembla prohibir la venda de "souvenirs" no catalans?

Per començar -li parlo com a advocada- dubto que es pugui prohibir. Ho tenim sobre la taula, però no sé si podem dir als comerços què han de vendre i el que no. I no sé què li semblaria a l'empresari. Però en qualsevol cas, hem de vendre tot allò que ens demanen. Res de prohibir.

També deu tenir sobre la taula aquell atles d'icones intangibles. Ja ha esbrinat què és?

(Riu) Sí que ho tinc a la taula, hi ha des del llegat romà fins a la bruixeria i el bandolerisme. Miri, nosaltres tenim molts recursos, tangibles i intangibles. Amb això li vull dir que estem en un moment en què s'ha d'optar per les prioritats.