L'ciutat mediterràniaUn petit poblat just davant del mar és el més semblant amb Cadaqués, amb l'església i un entorn comercial, de restauració i d'allotjament.Dibuix que mostra una imatge inspirada en la població altempordanesa, amb una església a la part central.,iDiferents carrers projectats a la gran àrea d'urbanització que se situa a tot el voltant del petit espai central d'exhibició. La nova ciutat de Xiamen també tindrà espai per als grans gratacels.

emblemàtica imatge de Cadaqués es pot veure arreu del món. Ha inspirat artistes i ha estat l'escenari de pel·lícules, d'anuncis i de fotografies. Ara, a més, és la inspiració de noves ciutats a milers de quilòmetres del seu emplaçament original. El resultat són grans complexos dissenyats amb les característiques de l'arquitectura mediterrània, però marcats pel luxe. Cadaqués n'inspira dos: un a la Xina, que es comença a aixecar, i un al Carib, endegat fa un parell d'anys.

La badia de Xiamen és a 12.500 quilòmetres, i compta amb una ciutat, Zhangzhou, on viuen gairebé 4,8 milions de persones i una altra, Xiamen, amb 1,5 milions. En un racó de la badia, de més de 500.000 metres quadrats, s'està aixecant un complex amb apartaments, xalets, gratacels, parcs infantils, hotels, un port esportiu i fins i tot un parc per a l'energia eòlica. El conjunt ha d'estar enllestit en 7 anys, i tindrà capacitat perquè hi resideixin unes 15.000 persones en 5.041 unitats de vivenda.

La rèplica del nulic històric

Just davant de mar i del petit port se situarà una església, part central d'un petit nucli amb carrers estrets i enlairats, que serà la imatge més propera a Cadaqués de tot el projecte, que preveu també grans urbanitzacions i gratacels. La petita rèplica de Cadaqués, als esbossos de l'actuació urbanística, seria una zona d'exhibició amb establiments comercials, recepció, jardins i com a part d'un conjunt inspirat en l'arquitectura mediterrània. Justament aquest és un dels objectius de l'empresa xinesa que ho ha posat marxa: utilitzar els materials i l'arquitectura que caracteritza poblacions mediterrànies. Pedra seca, teula vermella i cases blanques són alguns dels elements que s'utilitzaran per fer-ho possible.

China Merchants Zhangzhou Devolopement Zone és l'encarregada d'aixecar la ciutat. Els promotors van visitar el juny passat Cadaqués i es van reunir amb els representants municipals. Prèviament s'havien visitat altres poblacions de la Costa Brava i de Grècia. A la comarca van arribar acompanyats d'un representant de Goldmax China, una empresa catalana establerta a la Xina que hauria actuat d'intermediària. Malgrat que Cadaqués ja té un ressò internacional per personatges que hi han viscut, com Salvador Dalí, pels seus paratges o la bellesa del centre històric, per al'Ajuntament és una nova oportunitat per establir vincles amb una altra part del món i per poder rebre turistes. Per això, fins al moment han facilitat la informació que els han requerit per tal que la rèplica de sigui el més fidel possible.