L'Ajuntament de Lloret de Mar ha adjudicat les obres per retirar les 15 pèrgoles de ferro de la plaça Pere Torrent per un 264 per cent més del previst inicialment en el pressupost d'execució material. Si en el projecte de la remodelació d'aquesta plaça inicialment el preu estipulat era d'uns 8.300 més IVA (uns 9.900 euros), en l'adjudicació per part de la Junta de Govern Local de 4 de febrer, aquesta obra ha assolit els 36.000 euros.

Aquest és un fet que denuncia el grup d'Esquerra Republicana de Lloret de Mar en les seves al·legacions al projecte de remodelació d'aquesta plaça, que alberga la nova Casa de Cultura i que fa pocs dies va ser motiu de controvèrsia, també per part d'aquest grup municipals, que és a l'oposició. La formació va denunciar que l'Ajuntament va començar les obres a la plaça Pere Torrent amb el desmuntatge de les pèrgoles de ferro "abans que s'aprovi el projecte" i "sense esperar" a acabar el període d'exposició pública.

En el cas ara del cost per treure les pèrgoles de ferro, que s'incrementa en un 264% del previst inicialment, el grup republicà ressalta en un comunicat que "un diferencial de 26.153 euros només pot significar dues coses, o una palmària valoració per part del tècnic o una adjudicació d'obra no ajustada a dret i perjudicial per a l'interès públic".

I per tot això, considera cal una revisió "íntegra del presupost d'execució material" del projecte d'obra per tal que no s'incrementi el preu resultant de la seva licitació, remarca. I critica a l'actual equip de govern de CiU-PP que la pujada de preus "ha estat essent habitual en tots aquells projectes que aquest equip de govern ha impulsat, i clar exponent de tal fet és l'edifici sociocultural que es troba al mateix indret que la plaça objecte de remodelació". I és que el projecte inicial previst per remodelar tota aquest plaça és d'uns 2,1 milions d'euros i ERC considera que cal fer la revisió del pressupost per també dur a terme un nou termini d'exposició pública del projecte.

A banda d'aquests aspectes, ERC recorda que "el contracte d'obra ordinària ja estat executat i les pèrgoles retirades" i que per tant, el projecte al qual presenta les al·legacions, i ara es troba en exposició pública, "no s'ajusta a la realitat que ha de transformar i per tant, tampoc s'ajusten ni els amidaments ni als pressupostos d'execució, si més no de l'enderroc" i que per això, cal modificar el projecte.

La Junta de Govern Local va fer l'aprovació inicial del projecte de remodelació de la plaça Pere Torrent el passat 14 de gener, tot i que l'edicte data del 19 de gener. La seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Girona, però, no es va fer fins al dia 31 i al Diari Oficial de la Generalitat el dia 3 de febrer. Segons ERC, tenint en compte que el període d'exposició és de 30 dies, el termini per presentar al·legacions acabaria el 10 de març, ja que segons el grup cal tenir de referència la data de la darrera publicació.

Nova imatge de la plaça

El projecte de remodelació de la plaça vol donar una nova imatge a l'espai coincidint amb la posada en funcionament en pocs dies de la nova Casa de la Cultura. I la idea de l'Ajuntament és mantenir les grades i en un futur, també es vol canviar els accessos al pàrquing subterrani, per fer-los més segurs, nets i atractius visualment. El consistori ha elaborat un projecte de remodelació de la plaça molt més ambiciós, però amb un cost molt elevat i, per aquest motiu, de moment es deixa aparcat i s'han tret només les pèrgoles.