La presentació del nou partit Endavant Cerdanya, format per membres d'ERC, Reagrupament i altres polítics independents a la comarca, ha suposat que aquesta setmana es fes públic el desacord per presentar-se junts entre la direcció d'Esquerra i la nova formació, que tindrà el republicà Joan Planella com a cap de llista a Puigcerdà. Malgrat que els republicans volen arribar a un acord amb el nou partit, "perquè si no hi sortirem tots perdent", alguns membres de la nova candidatura independent no volen presentar-se amb les sigles dels republicans, ni tan sols amb una marca blanca.

Endavant Cerdanya s'ha presentat oficialment aquesta setmana de la mà de Planella i els alcaldes de Bellver, Xavier Porta, i Bolvir, Bartomeu Baqué (independent). El seu objectiu, de moment, és presentar-se a Puigcerdà, Bolvir, Bellver, Fontanals i Das amb els seus actuals alcaldes.

Les converses per convertir en realitat aquesta nova formació s'han allargat durant mesos. Primer es va anunciar la suma d'Esquerra i Reagrupament, a la qual es van afegir altres independents. El desacord amb Esquerra, però, va néixer quan alguns membres de Reagrupament i independents van negar-se a anar sota les sigles d'ERC, ni que fos amb la marca blanca d'Acord Municipal. A hores d'ara, quan falten poques setmanes perquè arribi la data límit per a la presentació de coalicions, encara no han arribat a un acord.

Tant ERC com el propi Planella asseguren que volen arribar a una entesa, pel bé de la comarca. "Sóc militant d'ERC i per això sempre he defensat que cal entendre's, ara només falta trobar la forma jurídica adequada", va explicar ahir Planella. L'encara batlle republicà va explicar que alguns membres d'Endavant Cerdanya no volen anar amb la marca AM perquè "està molt connotada", de manera que, segons va explicar, estan buscant una nova fórmula que els permeti crear una coalició amb ERC, tot i que encara no saben quina pot ser.

La direcció d'ERC també es mostra confiada en arribar a entendre's amb Endavant Cerdanya. "Pensem que serà una suma guanyadora, perquè d'una altra manera, sense una entesa amb ERC, és impossible que puguin ser una força de govern al Consell Comarcal", va assegurar el vicesecretari general de Coordinació Interna i Acció Electoral, Eduard López. En aquest sentit, va defensar que encara poden arribar a un acord malgrat que la nova formació ja s'hagi presentat en públic.

El partit confia especialment en la figura de Planella, en considerar que és ell qui "ha de facilitar l'acord", tot i que els consta "que està fent esforços per treballar en aquesta línia". López va deixar clar que el problema és de sigles, no de programa, i va recordar que estan disposats a acceptar fórmules diverses, però recordant, això sí, que "ERC és un partit que es presenta a tot Catalunya" i que això s'ha de tenir en compte.

I què passarà si finalment no aconsegueixen arribar a un acord? "Doncs sobretot, que no hauríem estat capaços de generar una proposta que sumés, amb capacitat de satisfer tothom i de governar al Consell Comarcal", assegura López. "Sense una entesa, no hi haurà cap partit amb prou força per governar", adverteix. I afegeix que "ningú no entendria, començant per l'electorat, que l'acord no fos possible".

Possible expulsió

Així doncs, López creu que si no s'arriba a una entesa hi sortiran "tots perdent". Pel que fa a la possible expulsió de Planella si s'arriba a donar aquest extrem, de moment ni l'interessat ni el partit volen contemplar-la. El prioritari, afirmen, és arribar a un acord entre les dues parts.