06 de juny de 2011
06.06.2011
50è aniversari

El Motel Empordà reuneix el millor dela cuina mundial

El local ha complert 50 anys i, per celebrar-ho, ha reunit una trentena de representants de la gastronomia mundial

06.06.2011 | 22:13
Imatge de l´exterior de l´Hotel Empordà a Figueres | Conxi Molons

El Motel Empordà, des del qual es va impulsar la cuina catalana moderna, ha complert 50 anys i, per celebrar-ho, ha reunit al Museu Dalí una trentena dels principals representants de la gastronomia mundial amb el xef Ferran Adrià al capdavant.

Altres destacats cuiners presents en la celebració han estat els catalans Joan Roca i Carme Ruscalleda o la basca Elena Arzak.

L'efemèride ha servit també per a la presentació del llibre de Miquel Berga "Històries del Motel. 50 anys de l'Hotel Empordà", qui ha destacat que aquest establiment ha donat "forma i contingut a una aventura que ha estat fundacional per a allò que avui es coneix com cuina catalana moderna".

Berga ha compartit protagonisme amb Colman Andrews, autor de la biografia de Ferran Adrià i expert en cuina catalana, que ha ofert una conferència sobre les noces d'or d'aquesta tendència culinària.

Tots els cuiners assistents, sota la batuta de Jaume Subirós, gerent i cap de cuina del "Motel" des de 1979, han aprofitat aquesta reunió per oferir un homenatge a Andrews per la seva enorme aportació a l'estudi de la trajectòria de la cuina catalana.

L'homenatge, a petició expressa de Subirós, ha consistit en una foto de família en la qual tots ells duien les seves impol·lutes jaquetes curtes -en el cas dels cuiners-, americanes -en el dels responsables de sala- i unes gorres amb l'emblema del motel.

El Motel Empordà va obrir les seves portes el 1961, el mateix any en el qual arrencava el minigolf i xiringuito de Cala Montjoi "El Bulli", que amb els anys va anar evolucionant fins a ser nomenat fins en cinc ocasions com el millor restaurant del món.

Adrià no dubta en reconèixer la importància del paper de Josep Mercader i del seu gendre, Jaume Subirós, a la cuina catalana moderna.

"El seu paper és equiparable a Catalunya al de la cuina basca, que va posar la primera pedra de l'adaptació a Espanya a la Nouvelle Cuisine", ha explicat Adrià en declaracions a EFE.

Segons Subirós, que va començar com a grum i ajudant de cuina al Motel Empordà, la veritable revolució culinària va començar a partir de 1973, quan Mercader va demostrar que la cuina catalana era "molt més que les estovalles de quadres, el pa amb tomàquet i la botifarra".

Per a Subirós, el Motel va ser la primera escola d'hostaleria, en la qual a més de cuina i gestió hotelera va aprendre la importància del producte de temporada, de qualitat i de proximitat, cosa que, des d'aleshores i fins avui, han estat una de les banderes d'aquest establiment.

"Ells han estat com un far que ha guiat la cuina catalana. Van agafar aquell aire de modernitat que imperava en l'època, però van aportar a aquella revolució la cuina de pagès, la més autèntica, la del seu entorn pròxim", ha manifestat a EFE Joan Roca.

Roca, el restaurant del qual "El Celler de Can Roca" ha estat nomenat recentment com el segon millor del món, segons la revista Restaurant, ha declarat la seva "admiració personal i professional" per la família Subirós, que des de la mort de Mercader s'ocupa de la gestió del Motel a Figueres i de l'Hotel Almadrava Park a Roses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema