Ja fa temps que s'aplica el programa educatiu per detectar i controlar el mosquit tigre, però cada vegada està tenint més éxit. El Servei de Control de Mosquits (SCM) posa de manifest que aquest any la participació dels gironins i gironines en edat escolar s'ha disparat fins arribar als 6.500 alumnes, una xifra que supera de llarg l'assolida en anteriors anys. Aquest servei també constata que el 85% dels centres escolars de la demarcació estan posant en marxa el programa de detecció d'aquest insecte i això n'està agilitzant de forma espectacular les tasques d'erradicació.

Tal i com afirma el director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, "la participació dels nens i nenes de la demarcació al programa educatiu contra el mosquit tigre està essent tot un èxit. Ells busquen i ens trameten les mostres i ens les envien perquè les analitzem. Sense anar més ?lluny, en alguns llocs s'han pogut analitzar fins a 13 espècies diferents de mosquit!".

Marquès afirma que des que va començar aquest programa educatiu, ja han estat 20.000 els nens que hi han participat, i destaca la importància de fer prevenció i coneixement en aquests sectors de la població per diversos motius. El primer és "crear una generació que ja creixi sabent identificar aquest tipus d'insecte i estigui alertada dels perills que comporta". També és important "crear coneixement, perquè els nanos el puguin transmetre als seus familiars, i a les persones que puguin conviure amb ells". De moment, afirma Marquès, aquesta és l'acció més contundent que s'està portant a terme ara per ara, però no l'única. "Continuem amb el programa de vigilància, anant a les zones que poden ser més propenses a acollir el mosquit tigre", assenyala. A banda d'això, Marquès també anuncia que de cara a l'estiu "hi haurà una campanya de sensibilització molt potent" que consistirà en portar a la pràctica les informacions que ja es van portar a terme en anys anteriors, si bé la novetat d'aquest any serà a través de la ràdio, amb anuncis i falques alertant de la perillositat d'aquest tipus de mosquit.

De fet, tot i les accions puntuals que es puguin fer, les campanyes de prevenció del mosquit tigre seguiran la tònica dels últims anys, almenys fins a l'octubre, que és quan s'acaba el conveni signat al 2008 amb els ajuntaments. Sobre aquest tema, el director del Servei de Control de Mosquits admet que hi ha "incertesa" perquè no sap si s'acabarà renovant el conveni quan acabi. "De tota manera, ha quedat més que demostrada l'eficàcia i la importància de les nostres iniciatives per combatre el mosquit tigre a l'ajuntament, i confio que aquestes es podran seguir realitzant més enllà de 2011" afegeix Marquès.