Cada vegada queden menys alcaldes d'aquells de «tota la vida», dels que porten 20 o 30 anys al capdavant dels seus respectius consistoris. A les comarques gironines, però, aquesta espècie en vies d'extinció encara té un grapat de representants, especialment a la comarca de l'Alt Empordà. S'ha parlat molt dels «alcaldes del 79» -Narcís Deusedas, de Palau-saverdera, Pere Moradell, de Torroella de Fluvià, i Josep Vilà, de Fogars de la Selva-, però comença a haver-hi un seguit de batlles en «segona línia», és a dir, que estan en el càrrec des de 1983 o 1987, que també atresoren una gran trajectòria municipal.

Concretament, queden quatre alcaldes que ho són des de 1983, és a dir, que porten 28 anys en el càrrec. Es tracta de Lluís Lloret (Bàscara), Narcís Algam (Pontós), Claudi Puig (Mollet de Peralada) i Josep Blanch (Pau). Tots quatre tenen dues coses en comú: són altempordanesos i governen sota les sigles de CiU.

Mentrestant, hi ha quatre batlles més que van accedir a l'alcaldia ara fa 24 anys, el 1987. Són el batlle de Bescanó, Xavier Soy (CiU), el de Forallac, Josep Sala (CiU), el de Navata, Jaume Homs (CiU), i el de Fortià, Joan Via, que és l'únic del PSC.

Cal tenir en compte, a més, casos com el de Pere Cabarrocas (PSC) a Quart, que va entrar el 1983 i que des de llavors ha anat guanyant totes les eleccions, només que en els dos darrers mandats ha quedat a l'oposició per pactes entre les altres llistes.