L'Ajuntament de Ripoll, en el seu darrer ple, va aprovar recuperar la figura del síndic de greuges. Es tracta d'un càrrec sense remuneració destinat a solucionar els problemes dels ciutadans envers l'Administració Municipal. Per ?exem?ple, un ciutadà que gestioni sense resultats una petició referent a Urbanisme pot recórrer al síndic perquè acceleri el tràmit. La nova síndica de Ripoll, Irene Payet, disposarà d'un despatx a l'Ajuntament i publicarà un horari d'atenció. Payet és articulista a la premsa comarcal i té un blog personal a internet. Ha estat militant del PP i de CDC. També ha format part de la comissió de l'Any Oliva 2008 i és membre del jurat de premis Gerbert.

L'elecció va comptar amb el suport de l'equip de govern de CiU, de Teresa Jordà d'ERC i del representant de Plataforma per Catalunya, Xavier Fernández. En canvi, quatre regidors d'ERC i els dos del PSC es van abstenir. La plaça de síndic de greuges estava vacant des del gener del 2009, quan Xavier Anton va acabar la durada de cinc anys estipulada pel càrrec.

L'aprovació va generar un debat que va ser encetat per Teresa Jordà. "Quan va acomiadar-se, Xavier Anton va dir que la figura de síndic en un municipi de les característiques de Ripoll té molt poc sentit", va recordar. També va criticar com l'equip de govern va presentar l'elecció de Bayet a la junta de portaveus. "M'hagués agradat comptar amb més noms", va dir.

El portaveu del PSC, Enric Pérez, també va lamentar la immediatesa amb què es va portar l'elecció a la junta de portaveus.

L'alcalde, Jordi Munell, va explicar que han decidit recuperar la figura de síndic perquè volen facilitar les queixes dels ciutadans. "Xavier Anton, quan va plegar, es va queixar del fet que l'Ajuntament no l'escoltava", va defensar. També va argumentar que es tracta d'una feina sense remuneració.

"Les persones que ara posen en dubte la figura del síndic, abans tampoc la posaven en valor", argumenta Irene Payet. Explica que en una societat com l'actual, les persones tenen necessitat de ser escoltades per algú que defensi els seus drets davant l'Administració.

Payet avança que ara li falta acatar el càrrec, cosa que preveu fer en els propers dies. Considera que accepta el càrrec amb la il·lusió pròpia d'una persona sensible als problemes de la gent. Es defineix com una persona amb experiència en la política local. L'experiencia i la il·lusió la duran a formar part del gremi de síndics i sindiques de Catalunya i a participar de les trobades de síndic que tenen lloc a diferents localitats catalanes.

Memòria

L'anterior síndic, Xavier Anton, en el moment del seu comiat va llegir una memòria de tota la seva experència en el càrrec. Va explicar que en els cinc anys en què va ?exer?cir de síndic en moltes ocasions la correspondència entre el reclamant i el regidor o el funcionari responsable d'una àrea no va ser corresposta. "Deixo, doncs, una bona col·lecció arxivada d'escrits sense resposta que queden penjats". Va explicar que es va trobar en situacions que "es podrien qualificar d'ofici". Va puntualitzar que per ell és menys contraproduent una negativa que una omissió de resposta. "Oferir una col·laboració que no mereix ni una resposta és un hàbit que s'hauria de desterrar", va dir Anton.

Va centrar els problemes del síndic en els funcionaris i regidors que treuen urgència a les reclamacions ciutadanes.