El Departament d'Interior ha engreixat les seves arques amb el primer cobrament fet a Catalunya a resultes d'haver de rescatar algú per haver comès una imprudència. Els joves que es van quedar embarrancats amb el cotxe al llit de la Muga el passat 13 de març han abonat ja els 507,82 euros que els reclamaven per haver hagut de mobilitzar els Bombers quan van intentar travessar el riu per una passera tancada. Pretenien evitar els controls de trànsit en tornar d'una nit de festa i la crescuda del riu els va sorprendre i va endur-se el seu cotxe riu avall.

El debat sobre els rescats continua sobre la taula. Mentre Interior debat internament si cal seguir amb el cobrament de les taxes (el preu facturat als nois de la Muga correspon al cost real de la feina dels efectius d'emergències) o bé instaurar un sistema de sancions, els Bombers van fer ahir una crida a a la prudència als senderistes i caminants en general que, durant l'estiu, assalten les zones muntanyoses de Catalunya a vegades sense la preparació i l'experiència suficient. Enguany s'han produït a Girona 54 rescats d'alta muntanya, una vintena només al Ripollès.

Precisament és arran un rescat d'aquestes característiques -un esquiador atrapat en un allau a la Masella mentre desendia per una pista tancada- que Interior va emetre una segona factura, en aquest cas de 18.183 euros, a un home de Barcelona que van haver de salvar fent ús de dos helicòpters durant diverses hores. Noliejar un helicòpter suposa a Interior un cost d'uns 2.300 euros l'hora i és per això que la factura és tan alta. En aquets cas, segons van indicar ahir els Bombers de la Generalitat, l'imprudent ha fet un recurs tot esperant que l'administració l'exoneri de pagar l'elevat import.

A l'estiu, compte a la muntanya

Ahir els Bombers de la Generalitat van efectuar al Pedraforca (Ber?guerdà) un simulacre de rescat en què va col·laborar la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) a l'hora d'oferir consells per als muntanyers ocasionals. El Grup d'Actuacions Especials (Grae) dels Bombers rescatava una víctima simulada en un accident d'escalada i el van traslladar en helicòpter fins al refugi a peu de muntanya. L'espectacle, molt vistós, pretén alliçonar sobre la duresa i l'alt cost d'aquesta mena d'operacions, que són fàcilment evitables si es prenen unes precaucions mínimes.

Informar-se sobre quin temps farà, planificar bé el recorregut amb mapes i altres recursos, fer formació tècnica si es vol fer escalada o altres esports arriscats, informar amics o família del recorregut i no anar mai sol, portar material adequat i cuidar la forma física durant tot l'any és indispensable per a gaudir en condicions de la muntanya, recorden els Bombers i la FEEC. També, durant la pràctica de l'activitat, cal no perdre mai de vista els companys, fixar punts de referència per orientar-se, beure aigua i menjar aliments energètics i, en cas que es girés fred, mai s'ha de deixar de caminar. En cas d'accident o conflicte, cal avisar el 112 i informar amb precisió de què ha passat.

L'any passat a Girona es van fer 92 rescats en alta muntanya i es van fer recerques per buscar 118 persones extraviades. Enguany, fins al 31 de juliol s'han fet 54 rescats i els extraviats han estat 37. A l'estiu, per les vacances, aquesta mena de rescats augmenten (i també per la tardor, quan els boletaires poc experts s'aventuren pels boscos), però l'afluència en l'època estival va portar els Bombers i la FEEC a recomanar prudènia extrema per intentar no convertir una bonica travessia en un malson a càrrec dels contribuents o, en cas d'imprudència, de la pròpia butxaca.