Els municipis que conformen l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Breda - Hostalric es quedaran sense serveis de farmàcia de guàrdia a les nits -a partir de les 10 de la nit fins a les nou del matí- a partir del proper dijous. I fora d'aquest horari, el servei d'urgències farmacèutiques es derivarà en els municipis més propers amb servei d'atenció continuada: Santa Coloma de Farners i Sant Celoni (Vallès Oriental).

Aquest és l'acord que va prendre el Col·legi de Farmacèutics de Girona el 27 d'ocubre via Junta de Govern i que segons afirmen els alcaldes dels cinc pobles afectats ? -Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu-, en cap moment els ha estat notificat.

La manca de farmàcies a les nits a la zona també s'agreuja pel fet que són municipis que des de mitjan setembre s'han quedat sense servei d'urgències als seus Centres d'Atenció Primària (CAP) a la nit. Però per l'alcalde de Breda, Jordi Iglesias (CiU), "aquesta no és una excusa per deixar-nos sense farmàcies perquè, a més, a la zona tenim un metge localitzable a les nits i aquest fa receptes, és absurd".

Per tot això, els alcaldes de la zona van presentar ahir un recurs d'alçada al departament de Salut perquè aquest deixi sense efecte l'acord de Junta de Govern del Col·legi de Farmacèuts de Girona i mentre no es resolgui el recurs, demanen la suspensió de forma cautelar de l'acord de la Junta perquè "no es va comunicar a cap dels ajuntaments afectats dins el termini legal per fer-ho", asseguren en l'escrit a Salut.

I afegeixen que els ajuntaments tampoc han pogut "amb prou anticipació passar pels respectius plens una proposta d'acord acceptant o qüestionant aquest canvi unilateral del serveis d'urgències farmacèutiques".

Davant d'aquesta situació, l'alcalde Breda explica que quan des d'Hostalric es van assabentar de l'acord de l'octubre fa pocs dies, van adreçar-se al Col·legi de Farmacèutics i, segons Iglesias, "només vam aconseguir d'una administrativa que se'ns digués que les cartes dirigides a nosaltres encara havien de sortir".

Per tot això, els alcaldes troben que és necessari el manteniment del servei rotatori d'una de les cinc farmàcies que hi ha a la zona, tal i com es feia actualment a les nits, perquè aquest fet afecta 15.000 habitants de cinc municipis i si no això representarà, afegeixen en el recurs adreçat al titular de Salut, Boi Ruiz, "una minoració del quasi el 50% de l'atenció farmàcèutica dels nostres pobles" i alhora, "posa en risc el dret a la salut que tenen els nostres veïns".

Per la manca d'informació, els municipis reclamen que no es posi en pràctica el canvi d'horaris previst per a l'1 de desembre.