El Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona va acollir ahir la primera jornada dels bancs del temps que estan funcionant a la demarcació. La diada, on el BdT Pont del Dimoni era l'amfitrió, va oferir desenes de tallers sobre aplicacions pràctiques de la vida quotidiana (a tall d'exemple, com adequar la taula de Nadal o procediments per retocar, d'una manera fàcil i assequible, les fotografies que hom realitza amb la càmera de fotografiar). Pablo Lidoy, impulsor i president del BdT Pont del Dimoni, explicava, davant un plafó amb logotips de les entitats participants, que el bancs dels temps (en pocs mesos, Girona ciutat ja en suma 3) són exemple de "valors que van a l'alça": l'ajuda mútua sense ànim de lucre.

Després de dinar (amb el menjar aportat i compartit pels assistents), la jornada va programar la posada en comú (pros i contres) dels diferents projectes que estan funcionant a la demarcació: Girona (Pont del Dimoni, Pla de Palau i Montjuic), Salt i La Bisbal, i el cas de l'Ecoxarxa de Figueres. A més, els bancs dels temps són un instrument per afavorir la coneixença mútua i reforçar els lligams entre els habitants d'un mateix àmbit territorial. En el cas de Girona ciutat, la referència és cadascun dels barris a què es dóna cobertura, tot i que és obert als residents de la resta. Una visita llampec als tallers, distribuïts en les diferents dependències del centre cívic que estrenava, alhora, la Marfà (el nou centre cultural i cívic) verificava que l'objectiu s'està complint, atraient un públic intergeneracional que desitja saber i donar a conèixer. Bona part dels participants que van passar per Can Ninetes són socis d'un banc del temps, concebut com un sistema d'intercanvi de serveis per temps en què la unitat d'intercanvi no són els diners, sinó una unitat temporal. En la majoria dels casos, l'hora. Cada soci aporta coneixements o habilitats que vol. I sol·licita allò que necessita. Un compte registra els pagaments. Què es pot intercanviar? Classes d'idiomes, reparacions d'electrodomèstics, assessorament en receptes... Bàsicament, serveis a les persones.

Futur

La presència del Banc del Temps de Bilbao a Can Ninetes no va passar desapercebuda perquè ha permès que el BdT Pont del Dimoni hagi estat el primer a Catalunya en funcionar a través d'una web, que facilita veure les demandes, fer les sol·licituds i el contacte entre socis. Sobre el futur, Internet guanyarà importància en la gestió i relacions entre els socis, els bancs s'interrelacionaran (sense perdre la identitat territorial, que els dóna sentit) i la creativat serà clau per dinamitzar els intercanvis.