El grup parlamentari d'ICV va carregar ahir contra la decisió d'aturar la dessalinitzadora de Blanes, ja que considera que posa en perill la qualitat dels aqüífers de la Tordera i no permetrà retornar el cabal d'aigua del Ter. Per la seva part, el grup d'ERC va assegurar que vigilarà, precisament, que la decisió no perjudiqui els aqüífers i el Ter i demanaran saber com s'ha traduït l'estalvi en els rebuts dels abonats. Les reaccions dels dos partits van arribar després que es fes públic que el conseller Lluís Recoder afirmés en una resposta parlamentària que l'aturada suposarà un estalvi d'1,5 milions d'euros anuals per al Govern de la Generalitat.

El diputat d'ICV i exconseller de la Generalitat, Joan Boada, va denunciar que "s'està en greu perill de tornar a la sobreexplotació de l'aqüífer de la Tordera i que doni lloc al deteriorament dels recursos hídrics, per raó de la intrusió marina, com ja va passar anys enrere en què es va arribar a una situació crítica, motiu pel qual l'anterior govern de CiU ja va promoure la dessaladora actual". A més, Boada va criticar que "amb aquesta decisió hi haurà problemes per aconseguir el retorn de l'aigua del Ter" va afirmar Boada. "Diuen que es retornarà, però no presenten cap pla per aconseguir-ho, com sí que vam fer nosaltres", va afegir el diputat. També va recordar que la dessaladora es va fer, precisament, per poder enviar aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona i retornar el cabal ecològic del Ter. Boada va reivindicar, a més, la gestió feta des del seu partit en la qüestió de l'aigua i va afirmar que la política actual "és un retorn 20 anys enrere".

D'altra part, Boada també va destacar que la paralització de la dessaladora comporta despeses de manteniment i pèrdues patrimonials pel deteriorament de les instal·lacions, i va afegir que si el Govern creu que pot suposar un estalvi d'1,5 milions "aquests diners s'haurien de retornar als consumidors dels municipis que estan pagant una tarifa molt més elevada per l'aigua que consumeixen precisament en raó que l'aigua procedia de la dessaladora". Finalment, Boada va carregar contra el govern per les crítiques contra la gestió que van fer de l'ACA. "Ens tiren en cara el deute de l'ACA, però mai expliquen que ells van deixar un deute de 800 milions d'euros quan van marxar", va denunciar Boada, que va afegir que assumeix el seu deute perquè es van fer moltes obres per resoldre els problemes d'aigua del país.

Per la seva part, ERC va assegurar que vigilarà que el tancament de la dessaladora "no perjudiqui el Ter i els aqüífers de la Tordera" i va afegir que també vol saber com s'ha traduït en els rebuts de l'aigua dels abonats el tancament de la dessaladora. Segons els republicans, una de les actuacions prioritàries per a les comarques gironines és aconseguir suficient cabal d'aigua al riu Ter, afectat pel transvassament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, i garantir la qualitat dels aqüífers que alimenten la Tordera. Per aquest motiu, ERC va preguntar al Govern si l'aturada de la dessaladora es traduiria en un incompliment del pla estratègic per al retorn dels cabals ecològics del Ter. Segons va recordar ERC, la resposta del Departament de Territori va ser que preveu que hi hagi reserves suficients per complir els compromisos de retorn dels cabals ecològics a la llera gironina del riu Ter a partir del Pasteral. Tanmateix, la diputada Carme Capdevila troba "contraproduent que el Govern fiï tot el compliment dels compromisos del pla estratègic a les reserves d'aigua existents". Des d'Esquerra asseguren que, efectivament, ara hi ha prou reserves d'aigua als pantans i és possible que hi hagi hagut una recàrrega dels aqüífers que subministren aigua a la zona de la Tordera, però posen de manifest que "aquesta situació pot canviar, com ja ha succeït".

Segons ERC, simultàniament, el conseller va anunciar una rebaixa del 50% de la tarifa d'utilització de l'aigua que paguen els usuaris que fins ara rebien aigua de la dessaladora. Però van destacar que, malgrat que la dessaladora es va tancar el novembre passat, no els consta que aquesta rebaixa hagi arribat als usuaris del subministrament i el grup d'Esquerra va adreçar una pregunta al Govern sobre com i a partir de quin moment els afectats han de notar la reducció. "Volem garantir que allò que ?s'anuncia arriba als ciutadans; no fos cas que, per un costat, el Govern anunciï un estalvi econòmic i, per l'altre, els abonats continuïn pagant el mateix", va concloure ?Capdevila.