La flota pesquera d'arrossegament del litoral gironí va iniciar ahir, oficialment, el primer dia de veda. Al port de Palamós, les 18 embarcacions dedicades a la pesca de la gamba la van decidir ampliar d'un a tres mesos en els dos principals caladors: el de Sant Sebastià i el del Rustoll. Aquesta ampliació de la veda la van començar aquest 9 de gener amb un objectiu primordial: recuperar les mides de les captures, és a dir, donar temps a la gamba que creixi i, per tant, que s'incrementi la pesca de gamba mitja i extra. Aquestes mides tenen una major sortida comercial que la petita, que els darrers anys ha anat guanyant terreny en les captures, fins al punt que les 80 tones de gamba petita pescades l'any passat van representar el 61% del total de les captures. Així, després de les primeres quatre setmanes de veda, el president de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges, va comentar ahir que, de moment, als citats caladors hi segueix predominant la gamba petita.

Benaiges va explicar que les mostres han sortit de tres proves que realitza el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d'Investigacions Científiques en un projecte de recerca que ha començat fa uns dos mesos, que té una durada de dos anys i que està finançat per la Unió Europea. Així, dins d'aquest projecte entra fer un seguiment a la gamba, de manera que aquestes proves seguiran els pròxims mesos. Benaiges va afegir que malgrat que la gamba segueix sent petita, es percep un lleuger increment, però res significatiu. En tot cas, Benaiges es va mostrar esperançat atenent que encara resten per complir dos terços més de veda.

Quant a les 18 embarcacions que es dediquen a la gamba, Benaiges va concretar que han anat a altres caladors però que, certament, de la vintena de dies que podien feinejar, més de la meitat se l'han passat amarrats al port com a conseqüència del mal temps.

Les proves del projecte del Centre d'Estudis Avançats també ha servit per comprovar que la gamba segueix al seu lloc i no se n'ha anat a més profunditats com alguns pescadors temien per la fred i la tramuntana d'aquestes primeres setmanes d'any. Aquestes circumstàncies, va explicar Benaiges, poden provocar que la gamba pateixi l'efecte conegut com la cascada i que se submergís a més profunditat, un fenomen que es reprodueix cada certs anys (sense estar clarament determinat) i que, actualment, en fa almenys cinc que no succeeix.

Interès del Pla Estratègic

D'altra banda, Benaiges va apuntar que la Direcció General de Pesca de la Generalitat podria estar interessada en el Pla Estratègic per a la sostenibilitat de la pesca professional que la Confraria realitza paral·lelament a la veda. El president de la Confraria va apuntar que la Generalitat voldria veure si es pot aplicar en altres localitats. Com el seu nom indica, l'objectiu del Pla és garantir la viabilitat econòmica, biològica i social del sector.