La CUP, a l'oposició del govern de Figueres, ha organitzat pel proper diumenge 1 d'abril una calçotada popular per reivindicar els usos civils del castell de Sant Ferran. L'acte, que es durà a terme a l'interior de la fortalesa, comptarà amb la presència del primer objector de consciència de l'Estat, Pepe Beunza, i el membre del primer grup d'objectors empresonats al castell, Martí Olivella. Està previst que a la una del migdia es facin els parlaments del convidats, a les dues la calçotada i, finalment, a la tarda una actuació musical a càrrec de "Titot i David Rosell" i "Brams".

La formació consisdera important recordar fets històrics que han tingut lloc a la fortalesa que "són recents i que enforteixen la reivindicació per tal que el castell sigui de titularitat i usos civils". De fet, el grup ja va capitanejar la demanda per a la celebració de l'audiència pública sobre el futur del castell, que es va realitzar l'octubre de l'any passat. Allà també es va reclamar que l'espai passés a mans de la ciutat tot i que molts col·lectius van admetre que, perquè això fós possible, calia que es fés amb recursos.

De fet, durant l'acte una entitat va fer públic un manifest a través del qual recollia signatures per fer la petició formal al consistori i a la Generalitat. L'alcalde, Santi Vila, va manifestar llavors que no es tancava a estudiar la viabilitat d'assumir-ne la titularitat.

Es tracta d'una reivindicació històrica de la ciutat que es tornarà a posar sobre la taula amb aquest acte, que costarà12 euros i 8 pels menors de 12 anys i els tiquets del qual es podran adquirir fins al 28 de març a diverses botigues de la ciutat.