Una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) confirma que l'Ajuntament de Vidreres ha de contractar de forma definitiva els dos treballadors municipals que va readmetre el setembre passat. Així, el TSJC ratifica la sentència que va emetre el jutjat social número 3 de Barcelona el passat 31 de març de l'any 2011. Encara que la resolució judicial només té una afectació en un dels operaris que, provisionalment, es va readmetre a la plantilla municipal fa uns mesos. Perquè el segon treballador afectat, ja estava acollit en un pla de jubilació el passat mes de setembre, en el moment de la readmissió.

El cas es remunta a tres anys enrere. Els dos treballadors afectats, José Antonio Bermúdez i Antonio Romero, feia entre vuit i deu anys que treballaven per l'Ajuntament de Vidreres. Un era operari de neteja viària i l'altre estava destinat a serveis múltiples. Però a finals de 2009, el ple del consistori va aprovar l'adjudicació del servei de recollida de sòlids urbans i el servei de la neteja viària a l'empresa Germans Alum.

Així els dos afectats van ser ?obligats a formar part de la plantilla de la societat a partir de l'1 de desembre de 2010 i d'aquesta manera van perdre la seva plaça a la plantilla municipal de l'Ajuntament. A part dels dos treballadors, el consistori també va donar a l'empresa dues màquines per netejar els carrers i que no s'utilitzaven perquè estaven trencades. Però els dos treballadors feien servir galledes, pala i escombres, mentre que l'empresa adjudicatària només utilitza bufadors amb motxilla.

La raó als dos treballadors

La sentència del jutjat número 3 de Barcelona, emesa el 31 de març de l'any 2011, ja concloïa que "l'organització de la neteja viària segueix en mans de l'Ajuntament", perquè les ordres les seguia donant el cap de la brigada municipal i que, per tant, els dos treballadors seguien depenent del mateix cap municipal. La magistrada del jutjat també va establir que no podia considerar-se "de cap manera com una transmissió d'una unitat productiva autònoma", el fet que el consistori cedís la gestió de la recollida de sòlids urbans i la neteja viària, adjudicant-ho a una empresa concessionària.

Quan el 31 de març de l'any passat va sortir la sentència, l'aleshores equip de govern liderat per l'alcaldessa Ruth Rosique (PSC) va recórrer la resolució del jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fa poc més d'un mes, el passat 18 de juny de 2012, el TSJC va resoldre el cas favorablement als dos treballadors i, per tant, desestimant la petició d'anul·lació de l'Ajuntament de Vidreres.

Tot i que entremig d'aquest període de temps, el ple municipal de 27 de setembre de 2011 va aprovar per unanimitat la readmissió dels treballadors. Complint, així, l'execució provisional de la sentència del jutjat número 3 de Barcelona. Encara que llavors, només es va haver de readmetre un treballador dels implicats perquè l'altre ja es trobava acollit en un pla de jubilació.

L'actual alcalde de Vidreres, Jordi Camps, va assenyalar ahir que el consistori "estudiarà" ara la sentència del TSJC. L'Ajuntament encara disposa de l'opció d'interposar un recurs de cassació, si finalment no acata la sentència del Tribunal Superior de Justícia que obliga a readmetre de forma definitiva, a la plantilla municipal, els dos treballadors.