E s parla molt aquests dies de les conseqüències derivades de l'incendi que hi ha hagut a l'Alt Empordà. D'uns primers dies d'eufòria i pinya per lluitar contra les flames amb tots els mitjans possibles, ara s'ha passat als retrets i a la crua realitat de la situació: falta de mitjans, retallades, falta de coordinació... El cert és que les fotografies de l'estat en què ha quedat tot i els testimonis dels que ho van viure de prop són esfereïdors. És inevitable notar que una part de nosaltres mateixos s'ha cremat també en aquest incendi. Quan passen fets com aquests, és inevitable sentir als polítics com parlen d'incrementar les penes, endurir el càstig... Però el mal ja està fet, i en aquest tipus de delictes el millor és evitar-los i prevenir-los. Dubto molt que incrementant les penes puguem evitar situacions com les viscudes, sinó més aviat amb una bona política de gestió dels nostres boscos i sobretot amb una bona política de conscienciació i educació mediambiental a la ciutadania, començant per les escoles. La millor manera de no fer mal al bosc és estimar-lo, i per estimar-lo s'ha de conèixer (lliçó de natura que vaig aprendre fa molt de l'amic Jordi Sargatal). Si no som conscients del mal que es pot provocar per llençar una simple burilla al terra, difícilment podrem evitar que es puguin tornar a repetir episodis com els viscuts els últims dies. No deixa de ser curiós que la majoria de reformes i textos normatius i doctrinals que han tractat el delicte d'incendis són immediatament posteriors a greus catàstrofes ocorregudes al nostre país.

Evidentment un increment de penes provoca un cert efecte preventiu, però no hi ha millor prevenció que evitar i minimitzar el risc. En qualsevol cas, ja que es parla molt aquest dies de les penes que els poden caure als autors o responsables de l'incendi (si els troben) i s'han obert fins i tot unes diligències prèvies al Jutjat, us vull fer cinc cèntims de com estan regulats aquests delictes en el Codi Penal.

Els delictes d'incendis estan regulats en el títol dels delictes sobre la seguretat col·lectiva. El tipus bàsic es regula en l'article 351 del Codi Penal, que castiga amb penes de presó de 10 a 20 anys a qui provoqui un incendi que comporti un perill per la vida o integritat física de les persones. Els jutges podran imposar una pena inferior en grau en atenció a la menor entitat del perill causat i altres circumstàncies del fet. Si no hi ha perill per la vida o integritat física de les persones, llavors es castigaria com un delicte simplement de danys (amb penes de presó que poden anar fins a tres o cinc anys).

El Codi Penal regula de manera diferenciada els incendis forestals. L'article 352 assenyala en aquests casos una pena de presó d'un a cinc anys, però en cas de perill per la vida o integritat física de les persones, llavors aplicaríem les penes de l'article 351 (de deu a vint anys de presó) més multa. L'article 353 diu que aquestes penes poden incrementar-se si es produeixen algunes de les següents circumstàncies que revesteixen especial gravetat: que afecti una superfície de considerable importància; que es derivin grans o greus efectes erosius en els sòls; que alteri significativament les condicions de vida animal o vegetal o afecti a algun espai natural protegit; que hi hagi un greu deteriorament o destrucció dels recursos afectats; que l'autor actuï per obtenir un benefici econòmic dels efectes derivats de l'incendi. L'article 354 del Codi Penal regula el que es coneix com incendi sense propagació, que es castiga només amb pena de presó de sis mesos a un any més multa. Fins i tot aquesta conducta pot ser impune si aquesta falta de propagació és deguda a l'acció voluntària i positiva del seu autor. En tots els casos previstos com a incendis forestals, els Jutges podran acordar que la qualificació del sol en les zones afectades no es pugui modificar en un termini de fins a 30 anys. També poden limitar o suprimir els usos duts a terme a la zona afectada, així com acordar la intervenció administrativa de la fusta cremada. Finalment, fer esment que les conductes abans comentades són conductes doloses, és a dir, provocades intencionadament. L'article 358 del Codi Penal rebaixa les penes en un grau quan aquests delictes es cometen per imprudència greu. Per desgràcia, la majoria d'incendis es cometen per imprudència, i són essencials com hem dit les tasques de conscienciació i prevenció social. El govern ja parla d'incrementar aquestes penes, que hom pot considerar suficients o no. Ara bé, no vulguem amb això ocultar les carències que hi ha hagut en la gestió i conservació dels nostres boscos i en la política de prevenció d'incendis.