El serial del PSC per elaborar la candidatura de les comarques gironines va finalitzar ahir, amb els mateixos noms que el partit va donar a conèixer el dissabte. El Consell Nacional del partit va aprovar la proposta en què Juli Fernández és el cap de llista dels socialistes per Girona als comicis del proper 25 de novembre. Mentre que, per part seva, Marina Geli manté la posició número dos i, per tant, ocupa el mateix lloc a la llista gironina del PSC que en les darreres eleccions autonòmiques catalanes celebrades a finals de l'any 2010.

Tot i situar-se, finalment, com a número dos de la candidatura socialista, la diputada i exconsellera de Salut, Marina Geli, va assegurar ahir que ha decidit accedir a la proposta del comitè del partit, d'ocupar la segona posició a la llista, per "responsabilitat" i evitar, d'aquesta manera, entrar en una polèmica. En declaracions recollides per Europa Press, Geli va afirmar que opta per un missatge "unitari" i va descartar que se sumi a la nova organització política que mou el seu excompany de files socialista, Ernest Maragall.

Geli va afirmar que la seva presència a les llistes posa en valor la "pluralitat interna" que segons va dir, "hi ha al PSC" i per això va indicar que ara no toca aprofundir en "la ferida" interna que ha viscut la federació gironina en la confecció de les llistes. Així, l'exconsellera de Salut va voler donar per tancada la polèmica sorgida els últims dies al PSC de les comarques gironines. El fet és que la impossibilitat de la direcció del partit a Girona per arribar a un acord, va deixar la constitució de la llista en mans de Barcelona per conformar una candidatura amb noms sense cap posició assignada.

La resolució del comitè de llistes central del PSC va arribar el dissabte, després d'una discussió que es va allargar hores -fins a mitja tarda tot i haver començat al matí-, i que va suposar el tancament temporal de la candidatura fins que el Consell Nacional dels socialistes la va ratificar ahir. L'estira-i-arronsa del PSC va iniciar-se quan el grup socialista de la ciutat de Girona va ser l'únic que va defensar Marina Geli com a cap de llista. Encara que aquesta proposta va topar amb les ànsies de renovació sorgides dels actuals responsables a la Federació socialista, que apostaven per un grup liderat per Iolanda Pineda, Ignasi Thió i Núria López. Al final, la pressió de l'únic cap de llista pertanyent a l'ala catalanista del PSC, el lleidatà Àngel Ros, podria haver estat clau per mantenir Geli en primeres posicions, tot i que no com a número u.

Repeteixen quatre de disset

Així, la proposta de la Comissió de llistes del PSC va tenir ahir l'aval del Consell Nacional dels socialistes de Catalunya i, per tant, es va fer pública la candidatura gironina. Dels disset integrants de la llista per Girona en les properes eleccions autonòmiques, només es comptabilitzen un total de quatre persones que repeteixen i que tornen a formar part de la candidatura. Núria López, Esteve Pujol i Consol Cantenys, a part de Marina Geli, són els quatre socialistes que ocupen novament alguna de les disset posicions de la llista per Girona.

Geli i Cantenys es mantenen en el mateix número a la candidatura del PSC, al dos i al catorze respectivament. En canvi, López escala posicions passant de l'onze al cinc i Pujol perd protagonisme, del tercer lloc fins al quinzè. Es tracta, doncs, de les úniques quatre persones que, respecte a les darreres eleccions catalanes, tornen a situar-se una de les disset places de la llista socialista. Mentre que Maria Quer, que a la llista de l'any 2010 ocupava la posició setze, ara es troba entre els suplents. I, per part seva, Esteve Maurell, que el 2010 ja estava als llocs de suplent, es manté en aquest llistat de persones suplents que hi donen suport.

Pel que fa a la resta d'integrants que conformen la llista del PSC per Girona en les eleccions catalanes, la formació és liderada per l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i després de Marina Geli, el tercer lloc l'ocupa l'exalcaldessa de Salt i actualment senadora, Iolanda Pineda. A la quarta posició es col·loca l'exregidor de Girona, Ignasi Thió, mentre que a la cinquena hi ha l'exalcaldessa de Campdevànol, Núria López. El regidor a l'oposició de Figueres, Pere Casellas, és el sisè de la llista gironina dels socialistes i el setè lloc és per a la representant de les joventuts socialistes de la província, Maite Guerrero. La vuitena posició és pel regidor a l'oposició de Lloret, Joan Bernat, i la novena i la desena estan ocupades pels socialistes Cristina López i Manel Roqueta respectivament.

En les anteriors eleccions autonòmiques de Catalunya, celebrades el 28 de novembre de 2010, el PSC es va mantenir com a segona força política a Girona amb tres diputats. El cap de llista de llavors va ser Joaquim Nadal, que ara no forma part de la candidatura.