continua avançant amb pas ferm el projecte de transformació del restaurant El Bulli en elBulli foundation. Conceptualment, encara hi ha molts interrogants que Ferran Adrià i el seu equip no han desvelat, però aquesta setmana hem tingut la possibilitat de veure més imatges de com quedarà la nova construcció. El projecte el duu a terme el prestigiós arquitecte figuerenc, Enric Ruiz-Geli, que, com és habitual en els seus treballs, aposta per la sostenibilitat i la integració en el paisatge.

Tot i que es van mostrant detalls del projecte i el mateix Ruiz-Geli insisteix en el fet que "elBulli foundation està adaptat a la normativa del Parc Natural", hi ha sectors que, amb la boca petita perquè parlem de Ferran Adrià, denuncien el tracte de favor a un projecte urbanístic que es durà a terme en un Parc Natural on, històricament, és un via crucis intentar executar qualsevol iniciativa d'aquest tipus.

Enmig d'aquest debat ciutadà, de poca intensitat, aquesta setmana el conseller Recoder ha insitit en el fet que no hi haurà cap problema perquè elBulli foundation es quedi a casa. Es pot dir més fort però no més clar. Adrià és queda a casa.

A l'hora de discutir, valorar i opinar sobre aquest projecte, tenim un avantatge molt clar respecte a d'altres iniciatives que ens poden servir per comparar els dos processos. Recordeu l'Eurovegas i la manca d'informació pública que hi havia sobre el projecte? Gairebé tot eren especulacions i guerra de xifres entre els defensors del projecte d'Adelson i els opositors.

En el cas d'elBulli foundation s'està duent a terme tot el procés amb una transparència notable, un fet que afavoreix, i molt, que la ciutadania es pugui posicionar. Fins ara, tot el que ens ha mostrat Ruiz-Geli és un exemple de respecte per l'entorn i d'integració amb el territori. O heu llegit o escoltat algun ecologista queixant-se públicament del projecte? Només comentaris ben lluny dels micros dels mitjans de comunicació, sense gai?res ganes de fer-se sentir.

Si el projecte no fos respectuós amb l'entorn, el debat i l'oposició serien molt més contundents del que estem vivint. El Bulli no es mou de casa i, a més a més, torna a situar-se a l'avantguarda mundial. En aquest cas, en el sector de l'arquitectura sostenible. Que tothom estigui tranquil, no estem parlant d'un nou Club Med.