La Delegació del Govern a Catalunya ha portat als tribunals l'Ajuntament de Vidreres per haver declarat el municipi territori català, lliure i sobirà. L'advocada de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'acord de ple del 25 de setembre que va aprovar el text de la moció que ho va fer possible. El recurs admès a tràmit i la moció es va aprovar el seu dia per majoria absoluta amb els vots a favor de l'equip de govern de CIU i VST-ERC així com el de la regidora no adscrita -en aquell moment del PSC, tres abstencions de la resta de regidors socialistes i el vot en contra del regidor del PP.

L'Estat considera que l'acord de ple és "nul de ple dret perquè a l'ajuntament li manca competència per dictar-lo i és contrari al principi de neutralitat consagrat en l'article 103.1 de la Constitució i entén que s'excedeix d'una declaració de principis ideològics".

L'alcalde Jordi Camps (CiU), indignat, va instar l'Estat a "està per altres coses més importants, com fem nosaltres mirant de tirar el municipi endavant" i que "es deixi de presentar demandes que no porten enlloc i rectifiqui". Camps és membre del consell directiu de l'AMI i com a tal veu "lamentable que el govern espanyol es passi les hores mirant de fer coses contra Catalunya i ajuntaments que consideren que anar cap a l'estat propi és el millor " i va recordar que això "crea més independentistes". El tinent d'alcalde Eduard Adrobau (VST-ERC) va dir que "no fa cap mena de por aquesta demanda, el que fa és refermar que no se'ns ha perdut res a un estat que encara no és democràtic. I ens carrega de raons per voler un pais lliure, just i democràtic". La secció territorial de l'ANC i les JERC van emetre un comunicat de suport.