Els Serveis territorials del Departament d'Ensenyament estan en negociació amb nombroses empreses gironines per tal d'oferir, el curs vinent, ensenyaments de Formació Professional dual a totes les comarques. Aquesta nova modalitat -que ara només es realitza a Arbúcies i Ripoll- compatibilitza la formació als centres educatius i a les empreses, on els estudiants primer fan pràctiques i després treballen amb un sou.

De "revolucionari" és com el director territorial d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va qualificar aquest sistema formatiu, i va avançar que "preveu fer un salt molt important de places el curs vinent".

Necessitats reals del mercat

Ensenyament manté oberts contactes amb una gran quantitat d'empreses -la majoria de les quals ja col·laboren amb el Departament- interessades en implicar-se en la iniciativa, tot i que de moment no en pot concretar ni el nombre ni l'oferta. Tal com van assenyalar els responsables del projecte a Girona, es tracta d'una feina laboriosa perquè s'han d'encaixar les necessitats formatives amb les de l'empresa i, després, formalitzar l'acord en un conveni.

L'objectiu principal de la Formació Professional dual és ajustar la preparació dels joves a les necessitats del mercat laboral, augmentant la col·laboració entre els instituts i el teixit empresarial del territori. Aquest sistema suposa que l'estudiant rep una part de la seva formació al centre i una altra a una empresa, en tots dos casos amb un tutor que s'encarrega d'avaluar-lo. Pel que fa a l'estada en un negoci real, s'estructura en dues fases: una primera en la qual el jove hi fa pràctiques per adaptar-se al seu funcionament i una segona de remunerada, ja sigui en forma de contracte o de beca.

A Girona, aquesta modalitat s'ha començat a aplicar al voltant del sector carrosser d'Arbúcies i a Ripoll, aprofitant una tradició de cooperació entre els àmbits ?empresarial i educatiu. De cara al curs vinent, Albert Bayot va informar que "hi ha l'esforç perquè ?sigui a totes les comarques".