A Bàscara, el tradicional pessebre vivent de Nadal i la processó fúnebre, típica de Divendres Sant, es representen en menys de quinze dies de diferència. Si més no, això és el que ha succeït aquest 2013, ja que la reivindicació constant dels bascarencs per aconseguir la prohibició del pas de camions a la N-II ha provocat un gir radical en les dates -aparentment inamovibles- dels actes sagrats. Així, el passat diumenge 24 de març, els habitants de Bàscara van tornar a representar el pessebre vivent, de llarga tradició al municipi. Mentre que ahir, la carretera N-II va tornar a estar tallada durant una hora i mitja perquè 200 veïns de la població feien una processó fúnebre, ocupant la calçada.

A dos quarts de nou del vespre va començar el seguici, des de la plaça Major del municipi, que va passar pels mateixos carrers per on va transcórrer el pessebre vivent fa just quinze dies, utilitzant per tant la N-II com a via principal per a la processó. Tal com van fer en el pessebre vivent de primavera, els bascarencs també es van voler vestir per a l'ocasió. En aquest cas, ahir van deixar de banda les samarres i les túniques per posar-se la roba de color negre i les mantellines. A part, els participants portaven ciris i escampaven cendra. L'acte reivindicatiu també va comptar amb un discurs i, a partir de les nou del vespre, amb una encesa d'un conjunt d'espelmes -de color vermell i blau- que formaven la imatge de la plataforma Prou Camions N-II: un senyal de prohibit el pas a camions. Al cap d'una hora i mitja de protesta, ocupant la carretera i tallant-ne la circulació, la normalitat va retornar novament a la Nacional-II.

La portaveu de l'associació, Eugènia Carbó, va assenyalar que la processó fúnebre d'ahir servia per "enterrar promeses incomplertes dels polítics". Els manifestants feien referència, d'aquesta forma, a les declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que inicialment va afirmar que a partir d'aquest mes d'abril els camions ja no circularien per la N-II. Tot i que, finalment, l'última data anunciada des del Govern, per limitar el pas de vehicles pesants a la Nacional-II, ha estat el dia 19 d'abril.

Carbó va lamentar que encara circulin camions per aquesta carretera, que travessa el municipi de Bàscara, i va assegurar que els veïns del poble reivindicaran la prohibició del pas de vehicles de gran tonatge "fins que es compleixi". En aquest sentit, la portaveu del moviment Prou Camions N-II va explicar que una vegada solucionada la problemàtica dels camions, la plataforma no descarta mantenir les protestes "per aconseguir altres millores". Així, Eugènia Carbó va informar que preveuen sumar esforços amb altres pobles afectats per la N-II i, a través de la pressió popular, denunciar i buscar solucions per als punts negres de la carretera.