Càritas Garrotxa va rebre la petoció d'ajut de 667 famílies per obtenir accés al centre de distribució d'aliments durant el 2012. Es tracta d'un augment del 45% respecte al 2011, quan els nuclis familiars que van demanar ajuda alimentària van ser 460. L'augment de les demandes d'auxili, segons va informar, ahir, Càritas Garrotxa també va tenir una puja notable en el referent a l'habitatge. En concret, l'any passat Càritas va atendre 39 famílies, en tant que al 2011 en van assistir 27. La diferència percentual va ser del 44%. Les dades van ser fetes públiques, ahir, en la presentació de la memòria anual de Càritas Garrotxa.

Des de l'entitat van fer una crida al voluntariat i a la col·laboració econòmica, pel fet que les necessitats augmenten a un ritme molt més elevat que les dimensions de Càritas en recursos econòmics i voluntariat. Van indicar que la diferència entre ingressos i despeses al 2012 va ser de 2.580 euros a favor de les despeses. Un dels motius del decalatge va ser una reducció d'un 20% dels ajuts institucionals. En concret, Càritas va ingressar 193.858 euros i en va gastar 196.438.

Sobre les famílies necessitades d'aliments, Marta Costa (tècnica d Caritas) va precisar: "Són matrimonis o unitats familiars amb un o dos fills a càrrec, sense treball i sense ingressos". Va assenyalar: "les ajudes del centre a més d'aliments inclouen bolquers i butà". Va recordar que el determini de les necessitats l'efectua el Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. A més de no tenir recursos, un condicionant per l'accés als alimens ès participar a cursos de cuina i gestió familiar. Costa va matisar la inexistència de necessitats descobertes. Ho va atribuir al treball de prevenció del Consorci de Benestar Social. Pel que fa al futur va dir: "si la manca de feina s'allarga, la pobresa augmentarà i pujaran els factors de risc d'exclusió social".

Pel que fa a l'habitatge, Josep Llussà (president de Càritas Garrotxa) va explicar: "de moment, no hi ha hagut cap situació crítica". Va comptabilitzar que l'èxit de les intervencions de Càritas en els processos d'execució hipotecària i en la manera d'afrontar deutes hipotecaris va ser del 50%. Llussà va explicar que el problema de l'habitatge és molt més ampli que el vinculat a les hipoteques. "Hi ha molta gent que no té accés a un lloguer digne", va indicar.

L'acció de Càritas també imclou l'acollida (103 atencions, la inserció laboral (45 atencions), la gent gran (66 atencions), la formació (244 participants), i l'assessorament jurídic per permisos de residència (627 atencions).

Disposa de 102 voluntaris, 9 més que al 2011. Els ingressos els obté en un 51% d'ajudes institucionals, un 32% de col·laboracions i en un 17% de les col·lectes a les esglésies.