La protesta contra la política educativa actual i les retallades es va fer ahir molt visible al carrer, on les manifestacions van ser nombroses, tot i que el seguiment va ser desigual a les aules. Ahir, professors, pares i alumnes de tots els nivells educatius públics estaven cridats a la vaga en contra, principalment, de les retallades i el projecte de Llei orgànica de millora per a la qualitat educativa (LOMCE) impulsat pel Govern espanyol. Segons les xifres que es van oferir ahir des de la Generalitat, la vaga va tenir un seguiment de l'19,57% entre el professorat dels centres públics, xifra que els sindicats van elevar fins al 55%, i un 2,93% en la concertada. Pel que fa a les universitats, el seguiment va ser desigual segons els centres.

La vaga era d'àmbit estatal i a Catalunya era la segona convocatòria d'aquestes característiques, després de la primera vaga general de tot l'ensenyament públic que es va celebrar el 22 de maig de l'any passat. Segons les dades recopilades pel Departament d'Ensenyament, la vaga va tenir un seguiment del 19,57% entre el professorat dels centres públics i un 2,93% entre els concertats. Fora de les comarques gironines, per serveis territorials, on es va registrar més seguiment va ser el Baix Llobregat (26,31%), Barcelona Comarques (25,27%), el Vallès Occidental (24,82%), Maresme-Vallès Oriental (24,01%) i Consorci d'Educació de Barcelona (22,48%). Per sota es van situar Catalunya Central (16,15%), Terres de l'Ebre (14,68%), Tarragona (12,19%) i Lleida (7,74%).

Segons CCOO, el 85% de les escoles bressol van funcionar amb serveis mínims i l'activitat va estar "gairebé paralitzada" als centres de secundària i les universitat. En el cas de les escoles concertades, va xifrar el seguiment en gairebé el 20% i va assegurar que, en general, la vaga va afectar al 90% dels centres educatius de Catalunya.

Pel que fa a les universitats, el seguiment va ser desigual i es va concentrar especialment a les universitats de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A la Universitat de Barcelona (UB) la participació del Personal d'Administració i Serveis va ser de l'entorn de l'1% però alta entre els estudiants. La situació va ser similar a l'Autònoma de Barcelona (UAB). A la UPC el seguiment va ser diferent segons els centres i a la Pompeu (UPF), l'activitat es va reduir un 50% al campus del Poblenou i un 30% al de Ciutadella, mentre que hi va haver normalitat al Campus del Mar. La secretaria d'Universitats va assegurar que hi va haver normalitat als campus de les universitats de Lleida i Rovira i Virgili.

2.500 persones a Tarragona

Unes 2.500 persones -4.000 segons els sindicats- es van aplegar a la tarda a Tarragona en la manifestació unitària contra les retallades i la reforma educativa que impulsa el Govern espanyol. Aquest va ser l'acte principal de la jornada de vaga en l'ensenyament al Camp de Tarragona. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema "Defensem l'ensenyament públic i de qualitat" ha anat de la plaça Imperial a la plaça de la Font.

D'altra banda, a Lleida, unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, i un miler, segons els convocants, es van manifestar a la tarda pel centre de la capital del Segrià. La manifestació va començar a les portes de la Delegació de la Generalitat a Lleida i va finalitzar sense incidents davant la seu de la subdelegació del Govern espa?nyol. Durant la protesta es van poder sentir crits contra el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i també contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Els sindicats convocants van arremetre principalment contra la LOMCE, i malgrat la baixa participació en la jornada de vaga d'ahir a la demarcació lleidatana, van valorar positivament que hi hagués molts docents que es van sumar a la mateixa en aquests moments i també el fet que moltes famílies no portessin els seus fills a classe.