La planta de compostatge de la Selva, situada a Santa Coloma de Farners, va tractar durant el 2012 un total de 38.132 tones de residus, un 1% menys que l'any anterior. Aquesta reducció està lleugerament per sota que l'experimentada al global de Catalunya. Aquesta és una de les dades que van donar ahir des del Consell Comarcal de la Selva en presentar la memòria del servei.

El consell dóna servei a una població de 110.000 habitants, corresponent a 22 dels 26 pobles de la comarca. Aquest municipis han derivat al consell, a través de l'empresa Nora, la recollida i gestió de les seves escombraries. Falten per incorporar-se al servei alguns municipis importants com Santa Coloma o Lloret, però des del consell recorden que sovint tenen contractes en vigència amb empreses privades i que, un cop vencin, intentaran fer els serveis.

El cap del departament d'Organització de l'entorn i el territori del Consell Comarcal de la Selva, Felip Toledo, va explicar que l'índex global de reciclatge a la planta és del 35%, per sobre del de la demarcació de Girona (34,2%), però que hi ha assignatures pendents com el paper o l'orgànica, fraccions en què no s'assoleixen els índex de reciclatge òptims. Per exemple, en el cas de la matèria orgànica, només es recicla un 25,5%, lluny del 55% que s'estableix com a desitjable.El mateix passa amb el paper, ja que es recicla el 40% quan l'índex marcat és del 75%. En canvi, en d'altre fraccions com els envasos, on l'índex estipulat és del 25%, el consell es troba en el 38%.

Toledo va explicar que durant el 2012 van assumir les competències sancionadores dels municipis d'Arbúcies, Blanes i Vidreres. I de moment, en els primers quatre mesos, s'han tramitat 24 expedients. Tres pobles més han delegat les competencies.

La planta de triatge

El president del consell comarcal, Salvador Balliu, va qüestionar la planta de triatge de Lloret i fins i tot el que fet que calgués fer-la. Balliu va manifestar que és una obra "faraònica" i va criticar que estigui tancada nou mesos després d'acabar-se les obres.