dissabte indigents acadèmics

Un país en fallida té aquestes coses: que de cop i volta els estudiants universitaris es poden veure convertits en indigents acadèmics. Resulta que un munt d'estudiants de la Universitat de Girona s'estan matriculant aquests dies, confiant en finançar el seus estudis amb una beca, però encara no saben si tindran la del ministeri. La rectora de la universitat, Anna Maria Geli, diu que és una de les coses que la té més preocupada perquè ara mateix els alumnes estan pagant la matrícula. Però si no cobren la beca, com es mantindran la resta de l'any?

diumenge pactes polítics

Tan sols una vuitantena de persones s'han manifestat davant la subdelegació del Govern espanyol a Girona per protestar contra la corrupció i demanar la dimissió de Rajoy. Com a la resta de Catalunya, la de Girona és una concentració convocada des de les xarxes socials. L'escassa participació demostra fins a quin punt la gent està tipa de tot i saturada de protestar per no aconseguir absolutament res. És possible que la gran sotragada arribi amb les eleccions generals, amb partits fins ara hegemònics arruïnats, i partits petits catapultats. Però més val no subestimar la capacitat del poder polític per aliar-se quan es vegi amenaçat de mort.

dilluns intervenir

la diputació

Amb l'abstenció del PSC i ERC, el Govern d'Unió i Convergència de la diputació de Girona ha creat la plaça de cap de Comunicació. Abstenir-se també és ser-ne corresponsable. Aquesta feina fins ara la feia el cap de protocol, apartat de comunicació però no de protocol, per les conseqüències de cas Torramadé. La Diputació tanca, doncs, aquesta crisi fent l'únic que sap fer: malbaratant diners i creant una nova nòmina quan té ple de gent arraconada, amagada, oblidada, però cobrant. Ha arribat el moment que la justícia comenci a fer preguntes dins de la Diputació. S'han fet acusacions molt gruixudes sobre els assessors, com perquè no hi hagi una investigació de la justícia.

dimarts fàstic de mercat

Fa massa anys que els marxants són maltractats per l'Ajuntament de Girona. L'actual govern i els anteriors sempre els han vist com una molèstia que cal amagar i marginar. L'associació de marxants de Girona diu que l'alcalde Puigdemont els enganya i reclamen un canvi d'emplaçament immediat del mercat de la Devesa i l'expulsió dels venedors pirates, que cada dia són més i més cutres. El marxants tenen tota la raó: el mercat de la Devesa és un dels més degradats de la demarcació i l'Ajuntament mai ha fet una actuació seriosa i decidida per convertir-lo en un valor per a la ciutat, com molts dels que hi ha a França. Actualment més que un valor és, en general, un fàstic de mercat. Molts marxants que tenen com a norma la qualitat ja fa temps que van decidir no anar a parar a la Devesa.

dimecres mad max

Els Mossos d'Esquadra han fet una sessió per explicar als metges de l'hospital Trueta com prevenir situacions violentes. La sensació d'inseguretat cada vegada és més notable als centres hospitalaris. Els pacients estan més nerviosos perquè l'atenció és més lenta i precària. En els últims temps, els Mossos dediquen molt de temps a fer jornades d'autoprotecció i prevenció: Als pobles, pels assalts violents a cases, als pagesos pels robatoris al camp, als empresaris... Sembla que hi ha la voluntat que es recuperi l'instint d'autoprotecció animal que ha afeblit la criticada (per part dels liberals) societat catalana del benestar. Per ells millor convertir el país en un Mad Max, que pagar massa impostos.

dijous enquesta

amb escorta

Els Mossos d'esquadra han rebut ordres d'acompanyar els enquestadors que ha contrac?tat la Generalitat amb la finalitat de preguntar als camioners sobre la implantació de l'anomenada Eurovinyeta, que és una taxa que l'any que ve la Generalitat imposarà als camions de gran tonatge per circular per l'Eix Transversal. Els resultats de les enquestes és força previsible. I més si ja d'entrada decideixen posar policies per caçar camioners per fer les preguntes.

divendres arnes i naftalina

L'alcalde Carles Puigdemont no ha pogut anar a la presa de possessió del nou subdelegat del govern central a Girona, presidit per la delegada María de los Llanos de Luna. Puigdemont tenia compromisos d'agenda. Tampoc ha delegat la representació a cap tinent d'alcalde ni regidor. Aquesta seria l'excusa oficial. La real potser sigui un altra. No és cap secret que Llanos de Luna és considerada una enemiga política per l'independentisme català, i l'alcalde de Girona sempre s'ha definit com a tal. Llanos de Luna s'ha convertit en enemiga política per la seva falta d'intel·ligència en la relació amb aquesta part important de la societat catalana. Sobretot pel seu tarannà de vella governadora espanyola en territori californià. És tan lícit ser independentista com unionista, però això no té res a veure amb les formes arrogants, imperials i marcials de María de los Llanos, que utilitza formes més pròpies de temps d'arnes i naftalina.