Amb mata-segells del 30 d'agost, el matrimoni format per William i Annie Lebec, veïns del municipi francès de Santeny (a la regió de l'Illa de França), va enviar una carta a l'alcalde de Calonge, Jordi Soler (CiU), i al regidor d'Urbanisme, Martí Fonalleras (ERC), per mostrar-los el seu rebuig al fet que l'Ajuntament permeti fer obres durant l'estiu. Descriuen les seves vacances "al so del martell neumàtic, de rondes de camions, de serra elèctrica, sobre la pols de sempre". I es pregunten si "no hi ha crisi al voltant de Calonge?", ja que aquesta és la raó per la qual l'Ajuntament calongí permet obres, també en període estival, quan en altres llocs no se'n permeten. La carta també va ser adreçada al Síndic de Catalunya, el president de la Generalitat Artur Mas, La Vanguardia i a Diari de Girona.

La missiva va acompanyada d'un mapa dels carrers de Torre Valentina (hi resideixen, de vacances, al carrer Domènech i Muntaner) amb sis construccions que s'han fet durant aquest estiu, si bé concreta que n'hi ha d'altres.

L'alcalde ha explicat que "la situació econòmica actual ens ha fet replantejar el tema de les obres a l'estiu". Així, concreta que durant el "boom" de la construcció les obres "suposaven una molèstia important, però ara són poquíssimes les que es fan i pensem que la situació econòmica ja és prou complicada per les petites empreses que encara sobreviuen com per posar més pals a les rodes". El batlle considera que "les molèsties que puguin causar les poques obres que s'han fet a l'estiu són molt petites". En aquest sentit, fonts municipals han apuntat que a dia d'avui, han rebut únicament la queixa de dues persones. A més, les fonts apunten que són petites obres, que no impliquen la construcció de grans blocs de pisos.

La parella francesa diu que visita Sant Antoni des del 1972 i parla de grans obres que es fan a l'estiu. El del 2011, afirma que es va reformar la casa veïna amb obra estructural. Una obra que el juliol del 2012 seguia i que, afirma, va acabar doblant la superfície de la vivenda existent.

D'aquest estiu, identifica fins a sis obres que es van dur a terme al costat de la seva casa i a l'entorn i amb dates d'inici.