18 de setembre de 2013
18.09.2013

Agents Rurals detecten empreses que fan rutes en moto fora pista

Es publiciten per Internet, solen muntar itineraris per a grups d'estrangers i circulen per vials prohibits

18.09.2013 | 07:32
Agents rurals en un corriol de Sant Climent Sescebes.

Els Agents Rurals han detectat pseudoempreses que ofereixen rutes en moto fora pista pels massissos de les Gavarres, Cadiretes, l'Albera i fins i tot zones del Cap de Creus. Es publiciten per Internet i solen muntar itineraris per a grups d'estrangers procedents del nord d'Europa, sobretot alemanys, que circulen amb motos tot terreny -tipus enduro- per vials prohibits i corriols d'aquestes zones muntanyoses. El cap dels rurals a la demarcació, Ignasi de Dalmases, explica que en els darrers dos anys aquests tipus de circulacions han anat en augment, i que aquests grups fan "danys importants" al medi natural. Només aquest 2013, els agents ja han posat una cinquantena de denúncies per aquesta infracció.

La circulació motoritzada per vials prohibits -tant de motos com de quads- és un problema que s'arrossega des de fa temps als massissos i muntanyes de les comarques gironines. En els darrers dos anys, però, com concreta Ignasi de Dalmases, els rurals han detectat un canvi de tendència. La gent d'aquí que comet aquesta infracció va la baixa però, per contra, han augmentat els grups de motoristes estrangers que fan itineraris fora pista.

El cap del cos a la demarcació explica que "hi ha hagut una disminució considerable del què és la circulació motoritzada per part de practicants locals, però al mateix temps han augmentat els grups organitzats que vénen de països del nord d'Europa, sobretot d'Alemanya". De Dalmases concreta que aquestes excursions, com que agrupen un número considerable de motos, fan danys "considerables" al medi ambient, perquè desgasten els corriols i senders.

Qui organitza aquest tipus d'excursions solen ser pseudoempreses que es publiciten per Internet, i que venen les comarques gironines com un lloc on es pot córrer en moto pel mig de la muntanya. "Sovint estan instal·lades en llocs del litoral, ofereixen activitats complementàries i una d'elles són aquests itineraris, ja sigui amb motos que porten els mateixos estrangers o bé que ells els hi faciliten", destaca Dalmases.
Entre les que s'han detectat, per exemple, n'hi havia una d'instal·lada en un pis d'Empuriabrava. A més, moltes vegades, allò que fan és donar els mapes de diferents recorreguts als estrangers perquè siguin ells mateixos els qui escullin quin itinerari volen fer.

Gavarres, Cadiretes i l'Albera

Entre les zones de la demarcació on s'ha detectat la presència d'aquests grups d'estrangers hi ha els massissos de Cadiretes, les Gavarres, l'Albera i fins i tot el Cap de Creus. El cap dels Agents Rurals indica que "els recorreguts són molt llargs, i poden començar en un massís i anar cap a un altre; fins i tot, hem detectat incursions al Cap de Creus procedents de l'Albera". "Per tant, una mica, la nostra vigilància ara se centra en aquests grups", concreta Ignasi de Dalmases.

Segons relata, aquesta problemàtica no queda reduïda només al cap de setmana. I és que al parer del cap dels Rurals, "es porta a terme durant tot l'any, sobretot a la tardor, si bé és cert que durant el pic de l'estiu va la baixa perquè als motoristes no els hi agrada circular quan es pot aixecar polseguera".

50 denúncies en vials prohibits

Periòdicament, els Agents Rurals de les comarques gironines fan controls per evitar la circulació motoritzada fora pista. No només vigilen els corriols i senders, sinó també les franges de protecció que es fan al costat de les línies elèctriques, perquè també aquí hi ha motoristes que hi circulen.

Aquest 2013, els rurals ja han interposat 50 denúncies per aquestes infraccions arreu de la demarcació. D'aquestes, 49 són per circular per vials prohibits i només una per fer-ho camp a través. Les multes derivades d'aquestes infraccions poden anar des dels 300 fins als 3.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema