Banyoles s'ha acollit a la possibilitat que dóna el Ministeri d'Hisenda per allargar 10 anys més el retorn dels diners que l'Estat va transferir per error als ajuntaments el 2008 i el 2009. La capital del Pla de l'Estany va començar a tornar aquest deute -que puja a mig milió d'euros- fa 3 anys i, amb la pròrroga aprovada en un ple extraordinari, ara en té 17 més per finançar el deute. Per l'alcalde, Miquel Noguer, el principal avantatge d'aquest refinançament és que les arques municipals s'estalviaran prop de 40.000 € anuals.

Un càlcul erroni per part del Ministeri d'Hisenda va venir a complicar encara més la situació econòmica dels ajuntaments en plena crisi, que s'han vist obligats a tornar part dels diners que l'Estat els va transferir per equivocació. Aquests diners formaven part de les liquidacions definitives de la participació en els Tributs de l'Estat.

Ara, consistoris com el de Banyoles poden acollir-se a un refinançament que allarga el termini de pagament en 240 mensualitats en comptes de les 120 inicials -és a dir, en 20 anys en comptes de 10-. En el cas de la capital del Pla de l'Estany, aquesta opció es va formalitzar divendres en un ple extraordinari, ja que l'acord s'havia de fer efectiu abans del 30 de novembre -tal com va especificar Noguer-. Amb les noves condicions, l'Ajuntament de Banyoles passarà de pagar prop de 70.000 a 30.000 euros cada any i podrà disposar d'uns 40.000 per als pressupostos municipals. Al final, el consistori haurà d'haver tornat el deute íntegrament.