El Departament d'Ensenyament tornarà a contractar els mestres i els professors substituts per la mateixa jornada dels docents que estan de baixa. D'aquesta manera, a partir del gener, el Govern de la Generalitat acabarà amb uns contractes que el 2012 es van restringir a les hores de classe i que no cobreixen l'estona del pati o el temps destinat a tasques de coordinació o a d'altres responsabilitats.

El 2015 també començarà amb la reobertura de les llistes per a interins i substituts, un fet especialment rellevant per als últims docents que han completat el Màster de Secundària o per als que ja han completat el nou Grau de Mestre de Primària i encara no han tingut l'oportunitat de començar a treballar.

Aquesta vegada, la Conselleria d'Ensenyament haurà tardat un any a obrir la borsa de treball -l'últim cop va ser el gener de 2014-, mentre que l'ocasió anterior va esperar dos anys i mig abans de fer-ho -no havia obert llistes des del juny de 2011-.

Ahir, responsables del Departament d'Ensenyament van confirmar aquestes dues decisions als sindicats presents a la mesa sectorial de negociació. Aquesta es va celebrar després de tres meses de la funció pública general i va concretar l'aplicació dels seus acords al sector de l'educació, tal com va apuntar el portaveu d'Ustec·STEs a Girona Francesc Saló.

En el que respecte a la nova borsa de treball per a docents interins i substituts, s'obrirà el 21 de gener de 2015 i les sol·licituds es podran presentar fins al 9 de febrer -ambdues dates incloses, d'acord amb les informacions donades a la mesa sectorial d'educació-.

La reunió d'ahir va formalitzar les millores pactades per a la funció pública, que en el cas dels treballadors temporals d'Ensenyament representa simplificar els tipus de contractes, que passaran de 12 tipus diferents a 5: de jornada completa (100%), mitja (50%), un terç (33,33%), dos terços (66,66%) i l'acumulació d'una mitja jornada i un terç (88,33%).

Retorn a la situació de 2012

Aquesta reducció suposa recuperar la situació anterior a 2012, quan el Departament va començar a executar un paquet de mesures d'estalvi o, en consideració dels sindicats, de retallades pressupostàries. Un d'aquests sindicats, Ustec·STEs és partidari de simplificar-ho més i només formalitzar contractes de jornada sencera o mitja -cosa que suposaria tornar a l'escenari del curs 2003-2004, tal com va apuntar Saló.-