El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va confirmar ahir que l'ens ha reclamat a diputats i exdiputats els diners que han cobrat per assistències que no estan justificades. Giraut va indicar que la institució «ha fet el que ha demanat el jutge». «Nosaltres teníem controlat el que corresponia a aquest mandat, però no ens havíem qu?estionat si hi havia saldos pendents en l'anterior», va explicar Giraut. Així, el president va detallar que la Diputació ha recopilat totes les actes i ha comptabilitzat les assistències efectives dels polítics. En el cas dels diputats de l'actual mandat, «a aquells que tenien saldos negatius, els hem donat l'opció de compensar- ho amb les assistències als diferents òrgans col·legiats fins a l'abril d'aquest any». «En aquest cas no hi ha cap problema», segons Giraut. Pel que fa als diputats que no formen part de la Diputació, «no ha estat possible aplicar-ho». «Per això s'ha notificat a les persones afectades que havien de retornar els diners », va informar Giraut.

Finalment, el president de la institució va concloure: «No culpo ningú. Ens hem trobat amb el problema i l'hem solucionat». Tot i això, aquesta qu?estió no deixa els diputats implicats indiferents. Diari de Gironaha contactat amb alguns dels polítics de l'anterior i l'actual mandat de la Diputació que han rebut quantitats que han de retornar. Malgrat que la situació canvia per als exdiputats respecte als que encara ho són, pràcticament tots coincideixen a destacar que es tracta d'una problemàtica administrativa.

Un dels polítics de l'anterior mandat que ha rebut la resolució que es va enviar des de la Diputació de Girona és el president de la Federació d'ERC a les comarques gironines, Josep Maria Rufí. Segons explica, ha retornat la quantitat de diners que l'ens li reclamava, tot i que afegeix que ha fet una al·legació a la institució perquè vol aclarir per quin motiu se li reclama, tres anys després, aquest retorn. «No vull res que no sigui meu», afirma Rufí, que informa que «no es tracta d'una quantitat elevada» de diners. Rufí considera que a finals de l'anterior mandat -l'any 2011-, s'hauria hagut de regularitzar la situació, comprovant si s'havien fet les assistències cobrades o no. «Llavors no hi va haver cap requeriment i vaig entendre que la situació estava correcte», conclou Rufí.

Un altre dels exdiputats que ha de retornar diners és l'actual director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma. Tot i això, Pluma -que fins al 2011 havia estat diputat del PSC a l'ens- no va voler valorar ahir aquesta qu?estió perquè va assegurar que es tracta d'una situació d'una etapa anterior superada i que és la institució provincial qui ha de donar explicacions.

Mentrestant, els polítics de l'actual mandat que cobren per assistències posen en dubte que estiguin inclosos en aquest cas. El diputat no adscrit Pere Albó -que fa un mes va deixar el grup del PSC- subratlla que no li consta que tingui un saldo negatiu amb la Diputació. «No he hagut de tornar cap quantitat», afirma Albó, que defensa que els pagaments es compensen perquè, segons explica, hi ha mesos en què el saldo és a favor seu i altres en què és a favor de l'ens. En la mateixa línia, la diputada de CiU Imma Colom assenyala que els diners que es reben per les assistències són un còmput «que ha de coincidir». «Sempre m'he preocupat que sigui correcte», assegura Colom, que nega tenir un requeriment de retornar diners a la institució. El fet és que tant Albó com Colom, no tenen requeriment perquè la Diputació només ha enviat una carta als polítics que no estan a l'ens. En canvi, en la seva situació, la quantitat que s'ha de retornar es fa a través de les assistències dels propers mesos.

Un altre dels diputats que ha de retornar una de les quantitats més elevades (de 42.000 euros) és l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU). Aquest diari va intentar contactar amb Corominas, que no va respondre la petició.